Recep Tayyip Erdogan: Uskoro počinjemo s izgradnjom domaćeg razarača TF-2000

111

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je danas posjetio istanbulsko brodogradilište gdje je govorio na ceremoniji upriličenoj povodom puštanja u rad prvog domaćeg i nacionalnog obavještajnog broda turskih pomorskih snaga TCG UFUK

 

Predsjednik Republike Türkiye Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas u Istanbulu kako će njegova zemlja ubrzo početi sa izgradnjom domaćeg razarača protivzračne odbrane TF-2000, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Erdogan je danas posjetio istanbulsko brodogradilište gdje je govorio na ceremoniji upriličenoj povodom puštanja u rad prvog domaćeg i nacionalnog obavještajnog broda turskih pomorskih snaga TCG Ufuk.

 

“Vjerujem da smo veoma dobro ušli u 2022. godinu realizirajući jedan za drugim ključne projekte naše odbrambene industrije”, poručio je Erdogan.

 

Izrazio je želju da brod TCG Ufuk, za koji vjeruje da će doprinijeti učinkovitom izvršavanju sigurnosnih i obavještajnih aktivnosti na moru, bude od koristi Nacionalnoj obavještajnoj organizaciji.

 

Pojasnio je kako je prvi obavještajni turski brod Ufuk izgrađen s nacionalnim inženjerskim sposobnostima.

 

“Ne želimo više nabavljati iz inostranstva. Do današnjih dana došli smo odlučno radeći od 2004. godine, kada smo rekli da će naši projekti biti domaći i nacionalni.

 

Pogotovo u zadnjih 10 godina, događaji oko nas još jednom su nam pokazali da nacije koje ne mogu biti nezavisne u odbrambenoj industriji ne mogu s povjerenjem gledati u budućnost”, naglasio je Erdogan.

 

Turski predsjednik poručio je kako je uspjeh Turske u oblasti odbrambene industrije postao vrlo važan izvor nade za potlačene narode i zajednice diljem svijeta.

 

Naglašavajući da se svake godine povećava broj zemalja koje koriste proizvode turske odbrambene industrije, Erdogan je nastavio:

 

“Naša zemlja je trenutno među 10 zemalja svijeta koje mogu dizajnirati, graditi i održavati vlastite ratne brodove.

 

Do sada smo izvezli 180 mornarskih platformi u 25 zemalja. Uskoro ćemo početi i sa izgradnjom našeg razarača protivzračne odbrane TF-2000.”

 

Stav.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *