Riječ “kovid” i kovid-pacijenti ne postoje: “Umiremo li od prašine? Puštaju ljude da umru. Nikada neće priznati”

128

Turkmenistan je jedna od retkih zemalja, uz Severnu Koreju, koja kaže kako nema zabeleženih slučajeva koronavirusa.

Ali, izveštaji sugerišu da Turkmenistan prolazi kroz treći i verovatno najsnažniji talas kovida 19.

Sajahat Kurbanov se gušio. Udisao je kao da trči maraton, a bol u plućima bila je nepodnošljiva. Imao je sve simptome koronavirusa. Problem je bio što se nalazio u Turkmenistanu, gde pacijenti poput njega službeno ne postoje, piše BBC.

U Turkmenistanu se ne može dobiti pismena potvrda pozitivnog kovid-testa

Kad je u avgustu nazvao hitnu pomoć, lekar mu je rekao da ima upalu pluća i da bi trebalo hitno u bolnicu. Kurbanov je znao da lekari u njegovoj zemlji slučajeve kovida nazivaju upalom pluća. Na putu do bolnice Kurbanov je uspeo da nazove kliniku u kojoj je nekoliko dana ranije obavio kovid-test.

“Pozitivno je”, čuo je tihi glas kako govori s druge strane. “Šta je pozitivno? Je li kovid?” povikao je, a stigao je pozitivan odgovor.

Tek kasnije je otkrio da se u Turkmenistanu ne može dobiti pismena potvrda pozitivnog testa. Prva bolnica u koju je otišao odbila ga je primiti jer je bila puna.

“Skoro sam umro na putu. Nedostajalo mi je zraka. Virus je toliko brzo napredovao. Počeo sam udarati u prozor i vikati da ne mogu disati. Dali su mi kiseonik, ali to nije puno pomoglo”, objašnjava Kurbanov.

I druga bolnica ga odbila primiti

I sledeća bolnica odbila ga je primiti, ovaj put jer joj je bilo zabranjeno primati pacijente koji nisu registrovani u glavnom gradu Ašgabatu.

“Počeo sam da paničim. Pitao sam lekara šta da radim. Hoću li umreti?” govori Kurbanov.

Nazvao je lekara kojeg je poznavao i molio je za pomoć. Nakon brojnih telefonskih poziva i povišenih razgovora, na kraju je primljen. Njegovo se stanje nije menjalo pet dana.

“Nisam mogao udahnuti, kao da je sve u meni zalepljeno. Imao sam napade panike jer nisam mogao disati. Kao da sam zaronio pod vodu i nisam mogao isplivati na površinu.”

Vlasti ne govore o slučajevima korone

Vikao je medicinskim sestrama da mu daju nešto za ublažavanje boli. U Turkmenistanu odlazak u bolnicu ne znači da će pacijent dobiti pomoć, kaže Kurbanov. Lekari često ignoršu pacijente, a medicinske sestre ih ne proveravaju osim ako neko uticajan ne nazove prave ljude.

Bolnica je takođe imala nedostatak osoblja jer se nekoliko medicinskih sestara brinulo za više od 60 ljudi.

Bilo je trenutaka kada je čistačica davala injekcije. Medicinske sestre pričale su o pacijentima koji su se urušavali i umirali pred njima jer nije bilo respiratora i aparati za kiseonik nisu radili. Lekari su nekoliko puta menjali Kurbanovljevo lečenje. Potrošio je oko 2.000 dolara na lekove i mito, golemu svotu u Turkmenistanu, a otpušten je nakon 10 dana.

Turkmenski mediji sa sedištem u inostranstvu izveštavaju o trećem talasu infekcija, ali gotovo svi unutar zemlje se o tome plaše govoriti. Na veb stranici turkmen.news identifikovano je više od 60 ljudi koji su umrli od kovida-19 od početka pandemije.

Turkmenske vlasti ne govore o slučajevima koronavirusa. Predsednik Gurbanguli Berdimuhamedov, nekadašnji stomatolog, koristi sliku zdrave nacije kao državnu propagandu. Priznati da je zemlja pogođena pandemijom moglo bi narušiti legitimitet njegovog režima. Međutim, jedan slučaj prošle godine umalo je razotkrio tu lažnu sliku.

Turskom diplomati u Ašgabatu je pozlilo. Kemal Uckun imao je tipične simptome koronavirusa: bol u plućima, znojenje, groznicu. Dijagnostikovana mu je upala pluća.

Njegova supruga Guzide Uckun poslala je rendgenske snimke pluća u turske bolnice i svi su potvrdili da ima kovid-19. Očajnički je pokušala vratiti svog supruga u Tursku, ali su turkmenske vlasti navodno odbile dopustiti uzletanje medicinski opremljenog aviona.

Niko u bolnici ne koristi reči kovid ili korona

Dopuštenje je stiglo tek nekoliko sati nakon njegove smrti. Uckunovo telo je balzamirano i forenzičari nisu mogli pronaći tragove koronavirusa.

Turkmenske vlasti uvele su neke karantinske mere kako bi zaustavile širenje bolesti. Ali. vlada insistira da zahvaljujući njenim preventivnim merama u zemlji nema kovida-19.

Niko od osoblja u bolnici u kojoj se lečio Kurbanov nije upotrebio reči kovid ili koronavirus.

“Rekli bi ‘ovaj virus’ ili ‘ova bolest’. Ja bih ih upitao zašto ne kažu o čemu se radi. I kad bih pitao je li reč o kovidu, oni bi šutke kimnuli glavom”, kaže Kurbanov za BBC.

Dok je bio u bolnici, Kurbanov je primio tekstualnu poruku od vlade sa zdravstvenim upozorenjem. Poruka je pozivala ljude da nose maske zbog prašine u zraku.

“Umiremo li od prašine? Puštaju ljude da umru, ali nikada neće priznati da imaju kovid”, zaključuje Kurbanov.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *