Rizvanović imenovana za savjetnicu ministrice kulture u novom mandatu

233

Alma Rizvanović, članica Predsjedništva Stranke pravde i pomirenja imenovana je za posebnu savjetnicu potpredsjednice Vlade i ministrice kulture za oblast zaštite i razvoj nacionalnih manjina u novom mandatu.

“Svi narodi koji su boravili ili borave na tlu Republike Srbije utkali su nešto svoje u bogatu kulturnu baštinu ove zemlje, čineći je još vrjednijom i zanimljivijom. Važno je da kulturne tradicije ne postoje samo jedne pored drugih, rezervatorski zatvorene, već da stupaju u kontakt i kreativni dijalog. Tako je moguće da se na osnovama tradicije i uz njegovanje iste, stvara jedan novi savremeni izraz.
Ministarstvo kulture je otvoreno da podrži zahtjeve i potrebe nacionalnih zajednica, da podrži aktivnosti koje odražavaju multikulturalnost i interkulturalnost.

Očuvanje kulturnog nasljeđa nacionalnih zajednica mora i jeste prioritet odgovorne politike za koju ću se zalagati i u ovom mandatu, ono je dragocjeni i neodvojivi dio kulturne baštine Republike Srbije.

Istinskom željom za poznavanjem i razumijevanjem manjinskih naroda, mi kao društvo postajemo zreliji. Tu svakako ubrajam i međusobno poznavanje samih manjinskih zajednica, i to će biti također jedan od strateških ciljeva djelovanja. Identitet nije prepreka nego pokretač, i toga moramo biti svjesni”, kazala je Rizvanović.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *