Roming je ukinut, ali ne svima i uvijek: Ključne zamke koje vas vode u minus

149

Ukoliko ovog ljeta putujete u Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju, BiH, Albaniju, možete da telefonirate i šaljete SMS kao i kod kuće, ali pred polazak obavezno provjerite koliko gigabajta mobilnog interneta vam je na raspolaganju, jer ta stavka nije svakom i uvijek ista. Takođe je korisno znati da za Grčku i dalje važe pravila rominga, samo po nižim cijenama od prošlogodišnjih.

Portalu Nova.rs obratio se čitalac koji je izrazio sumnju da mu je mobilni operater u toku ljetovanja u Crnoj Gori na poslovnom broju pozive i prenos podataka tarifirao kao u romingu. Operateri, međutim, tvrde da to nije moglo da se dogodi, jer su za privatne i poslovne korisnike pravila ista. Međutim, kada je u pitanju prenos mobilnih podataka, ne važe za sve pakete ista pravila kao u Srbiji.

 

Između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije od 1. jula je ukinut roming, što znači da građani sa srpskim karticama u tim zemljama mogu da telefoniraju i šalju SMS poruke pod identičnim uslovima kao u Srbiji. Ono na šta, međutim, moraju da obrate pažnju je prenos podataka, jer kod nekih paketa nije moguće iskoristiti cjelokupnu količinu domaćeg internet saobraćaja u zemljama Zapadnog Balkana.

Da bi izbjegli neprijatna iznenađenja nakon povratka sa ljetovanja, građani bi prije polaska na put trebalo da provjere koju količinu podataka mogu da koriste dok su na putu.

Korisnici Telenor mreže mogu na sajtu operatera da pronađu detalje o potrošnji interneta po modelu “Roming kao kod kuće”.

Oni koji koriste usluge operatera A1 takođe mogu infromrmacija da pronađu na sajtu operatera, a i kompanija Telekom Srbija je tim povodom objavila saopštenje. Detaljne infromacije je moguće dobiti i pozivanjem korisničkog servisa.

Što se tiče Grčke, u njoj i dalje važi roaming, šti znači da korisnik iz Srbije ne može u toj zemlji da koristi sadržaj svog paketa, već plaća po utrošenom saobraćaju, samo po novim, nižim cijenama koje su 1. jula stupile na snagu.

I ovo sniženje varira od operatera do operatera, a kako je ranije rekla ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić, cijene rominga za dolazne i odlazne pozive smanjene su od 50 do 90 odsto za poruke 48 do 83 odsto a za prenos podataka i do 99,89 odsto.

Nova.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *