ROMSKA PIJACA NEVJESTA: Majke prodaju svoje ćerke od 15 godina, a na ceni je samo jedna stvar

347

Romska pijaca nevjesta je običaj koji se praktikuje u Bugarskoj, a glavni akteri su mladi Romi iz zajednice Kalaidži.

Kalaidži je stara drevna zajednica Roma u Bugarskoj koja vjekovima neguje svoju tradiciju kroz niz vjerovanja i običaja. Ukoliko posjetite Staru Zagoru u Bugarskoj prve subote pravoslavnog posta, verovatno ćete zateći cijeli grad na kolektivnom veselju.

Ljudi se vesele, piju, igraju, pričaju i jedu. Sve je upriličeno na poljani izvan grada. U pitanju je “Romska pijaca nevjesta”.

Mlade tinejdžerke sa teškom šminkom, komplikovanom frizurom i novima haljinama igraju i upoznaju se sa momcima. Majke ih prate, ponosne na činjenicu da su njihove ćerke stasale dovoljno da ispoštuju tradiciju svog naroda.

Kupovina mlade
foto: Printscreen/youtube/ DW Documentary

Kalidži vode komplikovane pregovore, cenjkaju se oko nevjeste koju će kupiti, a potom dovesti kući.

Ljubav je samo sporedna stvar. Ono što je važno je miraz. Devojke od 15 godina znaju, da kada se udaju tu prestaje njihov život za koji su do sada znale i počinje onaj u kojem su supruge, a potom majke.

Ova polunomadska populacija Roma poznata je po svom drevnom zanatu pravljenju i popravljanju lonaca, tiganja i kotlova. Obično žive u zabačenim selima, daleko jedni od drugih. Devojkama i ženama nije dozvoljeno da se sastaju ili zabavljaju ni sa jednim muškim članom.

Najvažnije je da devojka bude nevina, kako bi porodica mogla da je proda za veliku sumu novca. Inače, ako je poznato da djevojka nije nevina ona se daje po najnižoj mogućoj cijeni.

Ovo je jedina prilika gdje djevojke smeju da komuniciraju sa muškarcima izvan njihove porodice.

Kupovina mlade
foto: Printscreen/youtube/ DW Documentary

Upoznavanje drugim danima ili van ove manifestacije nije dozvoljena. Tinejdžerke su uvijek u pratnji članova porodice koji ih pažljivo čuvaju. Takođe, brak van njihove zajednice je tabu.

Muškarci na ovoj pijaci potroše od 7500 do 11300 dolara na cenjkanje.

“Muškarci ne kupuju ženu, već njenu nevinost! Ako je zaista lijepa, cijena može da poraste. Tradicija je da ove porodice udaju svoju ćerku između njene 16 i 20 godine. Većina djevojčica ne pohađa više od osam razreda osnovne škole, jer se vjeruje da bi neko mogao da ih “ukrade” posle šesnaeste godine. Tada ih roditelji zatvaraju u kuću,” ispričao je Velču Krustevu, etnograf za Njujork tajms.

Međutim, ova tradicija je ozbiljno poljuljana upravo zbog činjenice da mladi Romi više ne žele da im roditelji ugovaraju brakove. Sa mobilnim telefonima dobili su uvid u svijet koji ih okružuje.

Kupovina mlade
foto: Printscreen/youtube/ DW Documentary

Kalaidžije se danas sve manje bave proizvodnjom lonaca, jer su danas jeftiniji oni iz Kine. Stoga se muškarci iz ove Romske zajednice danas sve više bave graševinarskim radovima. Oni odlaze u druge države kao nadničari, a kada se vrate polako u svoju zajednicu donose običaje drugih kultura.

Starije žene Kalaidžija sve više se zalažu da autonomiju. One žele da “izađu” iz kuće, ali loše obrazovanje i ekonomska nestabilnost ih sprečava u tome.

Do tada pijaca nevjesta i dalje traje, ali u dosta manjem obimu.

Izvor Kurir
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *