ROSU Specijalci pretukli trojicu Srba na Brnjaku; Petković: Brutalna i zastrašujuća primjena sile

118

BEOGRAD – Trojica Srba, koje su danas pretukli pripadnici specijalne jedinice kosovske policije na administrativnom prelazu Brnjak, prebačena su u KBC Kosovska Mitrovica na dalje preglede, javlja Kosovo onlajn.

Prethodno je portal objavio da su pripadnici Rosu jedinica koje se nalaze na prelazu Brnjak u opštini Zubin Potok napali trojicu lokalnih Srba – Dragišu Vlaškovića, Zorana Tomovića i Jovana Takova.

Pozivajući se na izjave očevidaca, napad na Srbe nije bio ničim izazvan, a jedan od pretučenih Dragiša Vlašković zadobio je teže povrede.

Vlaškoviću je prva pomoć ukazana u Domu zdravlja Zubin Potok.

Građani nezadovoljni odlukom Prištine o zameni registarskih tablica i dalje protestuju na severu Kosova i Metohije, kod prelaza Jarinje i Brnjak, gde su raspoređene Specijalne jedinice Rosu.

Na sever Pokrajine i dalje se može jedino pešice.

Petković: Brutalna i zastrašujuća primena sile

Danas smo svedočili brutalnoj i zastrašujućoj primeni sile od strane pripadnika specijalnih jedinica Rosu, koji su u blizini administrativnog prelaza Brnjak pretukla trojicu srpskih mladića, stoji u saopštenju direktora Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petra Petkovića.

Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković napadnuti su i pretučeni bez ikakvog povoda i razloga, nikoga nisu provocirali, već su postali mete samo zato što su Srbi.

Beograd od početka izbijanja krize poziva na uzdržanost i mir, a Srbi sa severa Kosova i Metohije, koji samo brane pravo na slobodu, ni jednog trenutka nisu dali nikakav povod za ovakvu primenu sile.

Mi fizičko nasilje, maltretiranje i napad na srpski narod na Kosovu i Metohiji nećemo tolerisati i to svi moraju dobro da shvate.

Da budem sasvim jasan. Za današnji stravičan incident direktno je odgovoran Aljbin Kurti, kome je od samog početka krize jedini cilj nasilje i odmazda nad golorukim narodom na severu pokrajine, koji samo brani svoje pravo na život. Kao što smo više puta upozoravali, reč je o čoveku spremnom na ogoljeno nasilje zarad ostvarenja svojih političkih ciljeva. Sada je više nego jasno da njega ne zanima nikakav dijalog, ni rešenje krize izazvane nepoštovanjem Briselskog sporazuma, već ga zanima da na silu pokušava da osvoji sever Kosova i Metohije.

Zbog toga molim Srbe da ostanu pribrani i mirni, da ne nasedaju niti odgovaraju na provokacije kojih će sigurno biti, jer to je jeste cilj onih koji su danas izveli ovakav akt bezumlja, zaključio je Petković.

Srpska lista: Neosnovano privođenje Srba

Srpska lista najoštrije je danas osudila neosnovano privođenje Srba koji su, kako navode, u skladu sa Briselskim sporazumom koji je deo pravnog sistema Prištine pozivali na ispunjenje obaveza Prištine i formiranja Zajednice srpskih opština.

“Ovim hapšenjem imamo paradoksalnu situaciju da se hapse Srbi koji su samo poštovali ono što je Priština potpisala pre 3078 dana u vezi formiranja Zajednice srpskih opština, ono što je Priština u svojoj Skupštini ratifikovala, a što je našem narodu garantovala Evropska unija”, ukazuje Srpska lista u saopštenju.

Oni podsećaju da je Zajednica srpskih opština nastala kao ideja Visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku Ketrin Ešton pre više od osam godine, te se postavlja pitanje hoće li albanski policajci hapsiti i gospođu Ešton, ili druge evropske predstavnike ako smognu snage da ih podsete da se preuzete obaveze moraju ispuniti

Kosovska policija privela je juče u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord “Dobro došli u Zajednicu srpskih opština”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Vlade Srbije Petar Petković.

Pripadnici KPS skinuli su potom bilbord, a mladiće odveli u policijsku stanicu.

Tanin: Sve strane da se pozabave pitanjem implementacije mera

Šef Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK) Zahir Tanin pridružio se danas međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama u dijalogu Beograda i Prištine da se pozabave pitanjima implementacije mera, u vezi sa registarskim tablicama, kroz uspostavljene mehanizme dijaloga.

Tanin, koji je specijalni predstavnik generalnog sekretara UN na KiM, rekao je da to treba učiniti u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.

Kako se navodi u saopštenju UNMIK-a, Tanin “podseća sve strane” u dijalogu da jednostrane akcije nose opasnost od eskalacije i da se moraju izbegavati u interesu mira, bezbednosti i sigurnosti stanovništva.

“Pozivam sve strane da pokažu odgovorno vođstvo i preduzmu hitne korake kako bi izbegli tenzije kroz proces političkog dijaloga”, poručio je Tanin.

EU poziva na hitnu deeskalaciju situacije

Evropska unija pozvala je sinoć na hitnu deeskalaciju situacije na severu Kosova i poručila da se sve provokacije ili jednostrane akcije moraju izbeći jer bi one bile direktno protiv interesa građana u regionu.

“Pozivamo rukovodstvo Beograda i Prištine da preduzmu odgovoran pristup i da kroz dijalog uz posredovanje EU izbegnu svaku dalju eskalaciju, ponovo uspostave mirnu atmosferu i rade na postizanju ostvarljivih rešenja. U interesu je svih da nađu način kojim bi se omogućila sloboda kretanja i poboljšao svakodnevni život ljudi”, navodi se u saopštenju visokog predstavnika EU za spoljne poslova Žozepa Borelja povodom situacije na severu Kosova.

“Dijalog uz posredovanje EU jedina je platforma za rešavanje svih otvorenih pitanja i mi snažno pozivamo obe strane da ga u potpunosti iskoriste”, naglasio je Borelj.

U saopštenju Evropske službe za spoljne poslove se još jednom ističe da svi sporazumi postignuti u procesu dijaloga uz posredovanje EU od njegovog početka 2011. ostaju validni i obavezujući za obe strane.

“Prethodni sporazumi predstavljaju značajan element za sveukupnu normalizaciju odnosa Kosova i Srbije. EU i njene države članice pozivaju Kosovo i Srbiju da bez odlaganja i u potpunosti poštuju i primene sve svoje obaveze proistekle iz dijaloga”, zaključuje se u saopštenju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *