Rupić (SDP): Riješiti pitanja nestalih i pomoći njihovim porodicama

232

U mjestu Sjeverin, na području opštine Priboj obilježena 30. godišnjica zločina počinjenog nad 19 stanovnika bošnjačke nacionalnosti, koje su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod vodstvom Milana Lukića oteli i ubili na današnji dan 1992. godine. Ispred spomen obilježja u Sjeverinu klanjana je dženaza u odsustvu šehidima Sjeverina, a koju je predvodio reis-ul- ulema Husein ef. Kavazović.

Obilježavanju godišnjice zločina, već tradicionalno, prisustvovala je i delegacija Sandžačke demokratske partije, koju su činili mladi te partije, predsjednik SDP Nihad Hasanović, te potpredsjednik Mirsad Jusufović.

“Danas smo kao delegacija Sandžačke demokratske partije organizovano došli na obilježavanje 30 godina od zločina u Sjeverinu. Želja nam je da u budućnosti budemo više u prilici da dolazimo zbog nekih ljepših i pozitivnijih razloga. Tu smo gde smo i na nama je da se borimo da budućnost popravimo. Upravo zbog toga smo danas ovdje došli sa nešto drugačijom delegacijom, sastavljenom od 15 omladinaca SDP, gdje se nadamo da ćemo upravo na ovakav način kod naših naraštaja probuditi svijest o tome ko smo mi i koja su naša prava kao ljudi i Bošnjaka.

Nadamo se da se nikom više neće ponoviti zločin sličan ovome u Sjeverinu i mi kao Sandžačka demokratska partija na prostoru na kojem mi možemo da utičemo na društvena zbivanja upravo na tome i radimo i trudimo se da stvorimo društvo i zajednicu sigurnu sa sve ljude, ma koje vere ili nacije bili. Što se tiče samog zločina u Sjeverinu, nadamo se još odlučnijoj reakciji državnih organa koji će u bliskoj budućnosti riješiti pitanja i probleme sa kojima se susreću porodice nastradalih u ovom stravičnom zločinu”, rekao je predsednik Foruma mladih SDP Tarik Rupić.

Na današnji dan Bošnjaci širom svijeta se sa tugom sjećaju Sjeverina. Dan kada je devetnaest Bošnjaka oteto, mučeno i ubijeno. Njih su na smrt osudili samo zbog imena i prezimena. Nakon učenja sure Jasin, ispred spomen obilježja, obratili su se ispred predstavnika porodica žrtava Omer ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Priboj, Harun ef. Smailagić, predsednik Mešihata, Mevlud ef. Dudić i reis – ul – ulema IZ BIH, Husein ef. Kavazović. Oni su u svom obraćanju poslali poruku mira i suživota ali i poruku da se nikada nikome ne počini zlo slično ovome u Sjeverinu.

Klanjana je dženaza u odsustvu šehidima koju je predvodio reis ul-ulema Husein ef. Kavazović.

Odatle je, simbolično, u Mioču s mjesta odakle su žrtve odvedene iz autobusa s mosta u Lim spušteno 17 ruža.

Izvor: RTV Novi Pazar
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *