Ruševine u Kijevu: Vatrogasci gase požare, broj žrtava raste FOTO

53

Granatiranje ukrajinske prestonice Kijev nastavilo se i danas, pri čemu je poginulo najmanje četvoro ljudi. Gradonačelnik prestonice Vitalij Kličko proglasio je policijski čas u trajanju od 35 sati, koji počinje u 20 sati večeras po lokalnom vremenu.

Nekoliko eksplozija odjeknule su u središtu grada u utorak oko pet sati ujutu.

Kijev je do sada bio pošteđen najgorih borbi od kako je počela invazija. Međutim, sada je već nekoliko dana u nizu bombardovan. Dok je infrastruktura uništena, ruska vojska se polako približava gradu.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Na fotografijama koje su svetski mediji objavili nakon granatiranja vide se razrušene zgrade, šokirani civili, spasilačke ekipe kao i vatrogasci. Ljudi su plakali i nemo posmatrali šta se oko njih dešava. U najnovijem ruskom napadu poginulo je četvoro građana Kijeva, a spaseno je 35 ljudi.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Dve zgrade su bili zahvaćene plamenom, a na snimcima sa lica mesta se moglo videti kako se vatrogasci bore sa požarom. Na slikama se vidi kako vatra kulja i kako se uzdizao gust crni dim. Od nekadašnjih lepih zgrada i stanova, sada su ostali samo goli zidovi.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Gradska uprava Kijeva je sastavila spisak zgrada koje su pogođene u ukrajinskoj prestonici tokom noći:

– Dve stambene zgrade od 9 i 16 spratova u Svjatošinskom okrugu.

– Zgrada od 10 spratova u Podilskom okrugu.

– Privatna kuća u oblasti Darnitskij.

– Deo stanice metroa Lukjanivska, linija metroa i dalje radi.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Privatna kuća u Osokorskiju – okrugu istočno od centra grada – pogođena je granatiranjem u utorak nešto pre šest ujutru po lokalnom vremenu. U dvostratnoj zgradi je izbio požar ali je ubrzo ugašen. Ubrzo nakon ovog granatiranja, pogođena je desetostpratnica u Podilu severno od centra grada. Požar je izbio na pet spratova zgrade.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Ukrajinske vlasti su objavile još fotografija na kojima se vidi jedna od zgrada koja je pogođena u najnovijem bombardovanju prestonice Kijeva. U pitanju je stambena kula u Svjatošinskom okrugu, koja je zapaljena nakon granatiranja. Vlasti nisu navele da li ima žrtava, požar je ugašen.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko oglasiio se nakon granatiranja, pa je poručio da će biti uveden policijski čas od 35 sati.

“Policijski čas će biti uveden večeras, a trajaće sve do četvrtka ujutru”, rekao je gradonačelnik Kijeva.

Foto:Lafargue Raphael/ABACA / Abaca Press / Profimedia

“Zabranjeno je kretanje po gradu bez posebne dozvole, osim odlaska u skloništa za bombe. Prestonica je srce Ukrajine i biće odbranjena”, rekao je Kličko.

Novi satelitski snimci kompanije Maksar pomažu da se vidi stepen razaranja u područjima Kijeva koja su pogođena u ruskim vojnim udarima.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Samo 39 kilometara severozapadno od centralnog Kijeva, satelitski snimci pokazuju da je skoro svaka kuća na severozapadnoj strani sela Mošun pretrpela značajnu štetu. U nekim kućama i dalje gori vatra, dok su njihove oko sela takođe izgorele.

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov najavio je osvetu za navodni napad ukrajinske vojske na Donjeck.

Foto:Aris Messinis / AFP / Profimedia

Istakao je da će preduzeti hitne mere i da je cilj onesposobiti firme u UKrajini koje proizvode, popravljaju i obnavljaju oružje koje kako je rekao “nacionalisti koriste za ratne zločine”. Tim povom je pozvao radnike tih firmi i stanovnike da napuste ugrožena područja.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *