Rusi prijete BiH? “Moskva bi na to morala da odgovori”

128

Ruska ambasada u Bosni i Hercegovini ponovila je u četvrtak pretnje zbog težnji te balkanske zemlje da postane članica Severnoatlantskog saveza (NATO).

Iz ambasade su rekli da bi to bio jasan “antiruski korak” na koji bi Moskva morala da odgovori.

“Članstvo bilo koje zemlje u Alijansi podrazumeva apsolutnu podršku vojnim i političkim ciljevima NATO-a, odnosno antiruskim koracima, što znači da se akcije svake države članice u okviru Alijanse smatraju usmerenim protiv Rusije”, navodi se u saopštenju ambasade.

Takođe se navodi da “naglašavanje stavova Rusije i razjašnjavanje principa evropske bezbednosti nije pretnja”, kao i da se poslednjih godina “NATO pretvorio u agresivnu organizaciju čija je glavna meta Ruska Federacija”.

RTRS dalje prenosi da su iz ruske ambasade istakli da su “zbog nacionalne bezbednosti Rusije bili prinuđeni da preduzmu odbrambene mere”.

Džaferović i Dodik

Hina navodi da je RTRS zatražila od ruske ambasade da prokomentariše najavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Šefika Džaferovića da će BiH nastaviti put ka članstvu u NATO, bez obzira na ruske pretnje.

“Nastavićemo svojim NATO putem i o tome nikoga nećemo pitati“, rekao je Džaferović u sredu u Briselu posle sastanka sa generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Neposredno nakon toga, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kritikovao je Džaferovića, tvrdeći da je sve što je rekao u Briselu rekao lično i u ime svoje političke stranke.

“BiH nije donela odluku o NATO integracijama, nije zauzela stav o situaciji u Ukrajini niti o uticaju bilo koje treće zemlje na BiH”, napisao je Dodik na Tviteru.

To je cilj definisan spoljnopolitičkom strategijom zemlje. kao i njeno pravo odbrane.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *