11:12 – Maria Zakhorava, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova tvrdi da SAD provode biološke programe u Ukrajini. Kazala je kako je vidjela dokumente koji podupiru njihove tvrdnje da Amerikanci skrivaju komponente biološkog oružja blizu granice Ukrajine i Rusije.

11:00 – Kina je danas poslala prvu pošiljku humanitarne pomoći ratom pogođenoj Ukrajini.

10:53 – Ruske snage nisu uspjele napraviti značajan proboj na sjeveru Kijeva, dok istovremeno ukrajinska vojska obara sve više ruskih aviona, stoji u novim obavještajnim podacima britanskog ministarstva odbrane.

10:43 – KFC i Pizza Hut obustavljaju rad u Rusiji. Yum Brands Inc, matična kompanija lanaca brze hrane, saopćila je da pauzira ulaganja u Rusiji i zaustavlja rad svojih restorana. Yum Brands u Rusiji ima najmanje hiljadu KFC i 50 Pizza Hut restorana.

10:36 – Ukrajinska vlada zabranila je izvoz ječma, heljde, prosa, šećera, soli i mesa do kraja ove godine, navodi se u rezoluciji vlade objavljenoj danas, prenosi Reuters.

9:21 – Ruska vojska izvela je sinoć zračni napad na ukrajinski grad Sumi u kojem su poginule 22 osobe, uključujući troje djece.

9:12 – Na tenkovima ruske vojske primijećene su zastave bivšeg Sovjetskog Saveza.

9:03 – Ruska vojska u ovim trenucima žestoko bombarduje grad Harkov.

8:56 – Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da niko ne vjeruje u budućnost Rusije, te se zahvalio predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država na značajnim koracima u slabljenju Rusije

8:47 – Rusija upozorava da priprema odgovor na sankcije Zapada koji će biti “brz” te će se primijetiti u najosjetljivijim područjima, prenosi Reuters.

Sirene za zračni napad oglasile su se u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prema nekoliko lokalnih ukrajinskih medija. Alarmi signaliziraju potencijalnu opasnost od zračnih napada i upozorenje su stanovnicima da se sklone u bunkere ako već nisu tamo. Ranije je BBC izvijestio da su neki novinari na društvenim mrežama pisali da su čuli eksplozije u Kijevu. Lokalni ukrajinski mediji to još nisu objavili.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopćio je da njihove snage u Kijevu “odbijaju neprijateljsku ofanzivu”, nanose štetu i čvrsto drže svoje pozicije.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je da je došlo u posjed ukrajinskih dokumenata o planu napada na Donbas.

– Dokumenti Nacionalne garde Ukrajine koji potvrđuju pripremu Kijeva za ofanzivnu operaciju u Donbasu u martu došli su u posjed ruske vojske – rekao je novinarima predstavnik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitri Kuleba sastat će se u Turskoj, potvrdilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

To će biti prvi susret njih dvojice od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, piše CNN.

Lavrov ide na međunarodni diplomatski forum u Antalyju, a planira se da se ondje održi njegov kontakt s Kulebom, izjavila je jutros glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova, a prenosi ruska državna novinska agencija RIA Novosti.