Rusi su ukrajinske vojnike odveli u filtracijski logor: “To je pakao”

96

NAKON 82 dana borbe i više tjedana pod opsadom u golemoj čeličani Azovstal kao posljednjoj utvrdi, ukrajinski vojnici koji su branili Mariupolj, od kojih su mnogi ranjeni, pristali su izaći iz tunela i bunkera pod Azovstalom i predati se ruskim okupatorima.

I dok ukrajinska strana tvrdi da se radi o operaciji spašavanja života opkoljenim vojnicima te da je s Rusima i uz međunarodne posrednike dogovorena ili se dogovara razmjena zarobljenika, ruska strana govori samo o predaji, a razmjenu ne spominje.

Rusi već govore o smrtnoj kazni za “nacističke zločince”

Štoviše, neki ruski političari traže da se i zakonski zabrani mogućnost razmjene ruskih zarobljenika za ukrajinske “nacističke zločince” te da ih se umjesto toga osudi na smrtnu kaznu.

“Oni ne zaslužuju živjeti nakon monstruoznih zločina protiv čovječnosti koje su počinili i koji se i dalje čine nad našim zarobljenicima”, rekao je zastupnik ruske Dume Leonid Slucki tijekom parlamentarne rasprave. Predsjednik Dume Vjačeslav Volodin također je ustvrdio kako “nacistički zločinci ne bi trebali biti predmet razmjene”.

Ruska novinska agencija TASS izvijestila je i da ruski istražni odbor planira ispitati vojnike u sklopu istrage o onome što Moskva naziva “zločinima ukrajinskog režima”. Veliki dio vojnika iz Azovstala su pripadnici kontroverzne pukovnije Azov Ukrajinske nacionalne garde, koju Rusija opisuje kao nacističku postrojbu.

Azov je, podsjetimo, 2014. nastao kao paravojna jedinica ukrajinskih ekstremnih desničara i neonacista, ali se s vremenom, po mišljenju mnogih stručnjaka, profesionalizirao i odmaknuo od takve ekstremističke ideologije. Zapovjedništvo Azova, kako smo već pisali, danas negira optužbe da su neonacisti i navodi da u svojim redovima imaju i Ruse, krimske Tatare, Židove i druge nacionalnosti.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ranije je izjavio da će ukrajinski borci koji su se predali u čeličani biti tretirani u skladu s međunarodnim standardima te da je to osobno zajamčio predsjednik Vladimir Putin. S obzirom na Putinova ranija obećanja da neće napasti Ukrajinu i pred kamerama izrečenu naredbu prošlog mjeseca da se prekinu daljnji napadi na Azovstal, takvo jamstvo ne ulijeva pretjerano povjerenje.

Ukrajinski vojnici odvezeni u “filtracijski logor” u Olenivki

I dok je sudbina branitelja Mariupolja i dalje neizvjesna, ono što znamo je da je najveći dio njih, osim teških ranjenika, jučer autobusima dovezen u bivšu kaznenu koloniju u mjestu Olenivki u oblasti Donjeck, ali na teritoriju pod ruskom kontrolom.

Preciznije, riječ je o teritoriju takozvane Narodne Republike Donjeck, jedne od dvije međunarodno nepriznate paradržave (uz Narodnu Republiku Lugansk) koje su ruski separatisti proglasili na početku građanskog rata 2014. na istoku Ukrajine.

Rusija ih je priznala tek ove veljače, nekoliko dana prije početka otvorene agresije na Ukrajinu, koju je pokrenula upravo pod izlikom zaštite ruskog stanovništva u Donbasu, regiji koju čine oblasti Donjeck i Luhansk.

Ove “narodne republike” praktički su pod kontrolom Rusije koja po svemu sudeći planira njihovu aneksiju u politički pogodnom trenutku, po uzoru na aneksiju Krima – ako se stanje na bojištu u međuvremenu dramatično ne okrene u korist Ukrajine.

 Rusko ministarstvo obrane danas je izvijestilo da su se dodatna 694 ukrajinska vojnika predala u međuvremenu, čime se broj popeo na gotovo tisuću. Ukrajinske vlasti zasad nisu potvrdile tu informaciju. Za pretpostaviti je da su i oni prevezeni ili će biti prevezeni u Olenivku.

Vođa samoproglašene Narodne Republike Donjeck Denis Pušilin rekao je pak da ukrajinski zapovjednici  – dakle, zapovjednik pukovnije Azov Denis Prokopenko, njegov zamjenik Svjatoslav Palamar i v.d. zapovjednika 36. brigade marinaca Serhij Volina – nisu među onima koji su se do sada predali, što znači da su još uvijek u Azovstalu.

“Geto za stanovnike Mariupolja”

Petro Andrjuščenko, savjetnik gradonačelnika Mariupolja, izjavio je u ponedjeljak za ukrajinsku televiziju da je bivša sovjetska kaznena kolonija br. 52 u Olenivki sada takozvani “filtracijski kamp” u kojem Rusi, odnosno proruski separatisti, trenutno drže “najmanje tri tisuće stanovnika Mariupolja”, i to “samo zato što imaju aktivne proukrajinske stavove”.

“Aktivno traže ljude koji imaju potvrdu o sudjelovanju u borbama od 2014. I na isti način ih odvode u Donjeck, tj. ne u Olenivku, nego u ‘slavnu’ Izolaciju (zatvor za mučenje)”, dodao je Andrjuščenko, a prenosi Yahoo News.

Predali se ukrajinski vojnici blokirani u tvornici Azovstal
Filtracijski logori u selu Bezimene pretvaraju se u pravi geto za stanovnike Mariupolja”, naveo je Andrjuščenko u ranijoj objavi na društvenoj mreži Telegram, tvrdeći da ih se drži u “užasnim uvjetima”, bez adekvatne medicinske skrbi, te da ih se izvrgava prisilnom radu. Podijelio je i snimku koju je netko snimio u samom logoru, smještenom u prostorijama škole, u selu Bezimene kod Mariupolja.

Filtracijske kampove odnosno logore su, prema ukrajinskim izvještajima i svjedočanstvima onih koji su ondje bili zatočeni, ruske snage i njihovi separatistički saveznici otvorili za desetke tisuća civila i ratnih zarobljenika iz Mariupolja i drugih okupiranih gradova, gdje ih privremeno drže dok ne prođu navodnu sigurnosnu provjeru.

Rusko ministarstvo obrane je 3. svibnja samo priopćilo, a novinska agencija Interfax prenijela da su ruske snage “evakuirale” više od milijun civila iz Ukrajine u Rusiju od početka “specijalne vojne operacije”, uključujući 196 tisuća djece. Ukrajinske vlasti tvrde da je većina tih ljudi prisilno deportirana, što je ilegalno prema međunarodnom ratnom pravu.

Index.hr
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *