Rusija „drastično smanjuje“ vojnu aktivnost oko Kijeva i Černigova

167

Ruska delegacija na pregovorima Rusije i Ukrajine u Istanbulu najavila je dva koraka za deeskalaciju sukoba u Ukrajini nakon prvog dana pregovora, javila je ruska državna novinska agencija RIA Novosti.

Agencija, pozivajući se na rusku delegaciju, saopštila da ti koraci uključuju “drastično smanjenje vojnih aktivnosti na kijevskom i černjigovskom pravcu”, kao i mogućnost sastanka ruskog predsednika Vladimira Putina i ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Posle mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine u utorak, zamenik ruskog ministra odbrane Aleksandar Fomin rekao je da je rusko Ministarstvo odbrane odlučilo da „drastično smanji neprijateljstva“ u Kijevu i Černigovu.

Ruski zvaničnik je rekao da su promene deo napora da se „poveća uzajamno poverenje i stvore neophodni uslovi za dalje pregovore“.

Kada bi bio moguć sastanak Putin-Zelenski?

Šef ruske delegacije, pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski, nazvao je pregovore „konstruktivnim“, prenela je RIA.

Kako je rekao, svi predlozi koje je iznela ukrajinska strana biće predstavljeni ruskom predsedniku Vladmiru Putinu.

Medinski je objasnio i pod kojim uslovima bi sastanak Zelenski-Putin mogao da se dogodi.

„Predloženi format je bio sledeći – prvo se priprema ugovor, zatim sporazum odobravaju pregovarači, odobravaju ga ministri spoljnih poslova na sastanku, nakon čega se razgovara o mogućnosti sastanka šefova država na potpisivanju ovog ugovora.

Ovo nije lako pitanje, pogotovo što je sastanak moguć uz učešće država garanta mira i bezbednosti u Ukrajini“, rekao je šef delegacije.

Od ukrajinske delegacije nije bilo trenutnog odgovora.

 

Nova.rsKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *