S koze na magarca – na farmi grade i apartmane za goste

132

“Jako me zanimao uzgoj koza. Istražujući o njima, našao sam informacije o magarcima”, ovako svoju priču za Agroklub počinje Alen Jusupović, vlasnik danas uspješne farme magaraca u Zavidovićima (BiH).

Na koze je brzo zaboravio, kada je na internetu došao do podataka o koristima koje pruža uzgoj magaraca.

Tako je od studentskog projekta “Imam ideju” do imanja koje se prostire na oko 50 dunuma, sa 110 magaraca i dva konja, prošlo deset godina. Prvo su nabavili jednog magarca, potom dokupljivali, razmnožavali ih i sada je to već unosan biznis za ovu porodicu.
Posetioci uživaju u jahanju konja i druženju sa magarcima

“U početku smo nudili samo jahanje, imali smo i konja kojeg sam ja sa porodicom kupio, od stipendije. Trenutno proizvodimo magareće mlijeko i kozmetiku od njega, i pokušavamo da uđemo u sferu ruralnog turizma”, priča naš sagovornik na farmi u naselju Petkovići kod Zavidovića.


Izdržljivi domaći magarci

Posjetioci ovdje uživaju u jahanju konja i naravno druženju sa magarcima. Započeta je izgradnja objekta za apartmane. Posjete su uglavnom porodične, “ljudi s djecom i oni koji imaju bronhijalne probleme, generalno astma, bronhitis, upale pluća, izraziću se tako – dolaze da saniraju probleme koje imaju.“

Pojašnjava nam kako se ova zaštićena izvorna rasa koju uzgaja u ovdašnjim propisima vodi kao domaći magarac.


Većina magaraca dolazi iz srednje Bosne

Svi su se dobro odomaćili ako posmatramo klimatske uslove i hranu koja se ovdje proizvodi, ali i s obzirom na činjenicu da je, prema ocjeni vlasnika, uglavnom riječ o miješanim rasama. Većina ih dolazi iz srednje Bosne, mahom sa Vlašića.

“I dan danas se koriste u nomadskom ovčarstvu, oni s vrha Vlašića kreću, stignu čak do Lukavca, do Bijeljine, i nose terete do 70 kilograma bez ikakvih problema“, navodi ovaj farmer.

Mlijeko se može kupiti direktno na farmi, a također šalju i u sve dijelove BiH po dogovoru s kupcima.

Kompletnu posjetu ekipe Agrokluba Travniku, možete pogledati i u videu:

Izvor: Agroklub
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *