SA TV HAPPY VRIJEĐAJU CRNOGORCE Evo šta kažu za CETINJANKE VIDEO

131

Na Happy televiziji, emiteru sa nacionalnom frekvencijom u Srbiji, nove uvrede prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti. Lider Srpske radikalne stranke i redovan gost pomenute televizije, Vojislav Šešelj, kazao je da je veliki broj Cetinjana “napravila italijanska okupaciona sila” za vrijeme Drugog svjetskog rata.

“Bilo je Cetinjanki poprilično koje su se k**vale, a i djecu odgajale poslije, nisam čuo da je neka ubijala”, rekao je Šešelj.

Na konstataciju voditelja Milomira Marića da su to “italijanska djeca”, dodao je: “Pola italijanska, pola srpska”.

Savjet Agencije za elektronske medije (SAEM) saopštio je 15. septembra prošle godine da su donijeli odluku da od Regulatornog tijela za elektronske medije u Srbiji zatraže pokretanje procedure za utvrđivanje odgovornosti emitera televizijskih programa “Happy TV”, “Pink M”, “Pink Plus” i “Pink” sa sjedištem u Srbiji, zbog kršenja standarda propisanih Konvencijom o prekograničnoj televiziji i Direktivom o AVM uslugama, te preduzme adekvatne mjere.

“Procedura se pokreće jer je SAEM uočio da navedeni emiteri nedvosmisleno i u kontinuitetu emituju sadržaje koji podstiču mržnju, netrpeljivost i diskriminaciju prema pripadnicima crnogorske nacionalnosti.

Učestalim emitovanjem (posebno uočenim u periodu avgust – septembar 2021.g.), u okviru sadržaja različitih formi i žanrova, koristi se pogrdno, uvredljivo ili uznemiravajuće izražavanje koje podstiče intenzivne negativne emocije, iskazivanje neprijateljstva ili želju za diskriminacijom, kao i omalovažavanje ili obezvrjeđivanje pripadnika crnogorske nacionalnosti, negiranjem njihovog nacionalnog identiteta i posebnosti”, saopštili su tad iz Savjeta AEM.

Iz tog tijela su nekoliko nedjelja kasnije, 7. oktobra, kazali da nisu usvojili zahtjev REM-a za odlaganje donošenja odluke u postupku za utvrđivanje odgovornosti navedenih emitera.

Kako su tada naveli u saopštenju, REM je to zatražio jer im je za analizu spornih sadržaja potreban dodatni rok.

Rekli su tada da će Savjet AEM-a na sljedećoj sjednici razmatrati da li su “Happy” i “Pink” kršili standarde.

Apel da Agencija onemogući emitovanja programa Happy televizije prethodno su uputili iz Socijaldemokratske partije (SDP).

Potpredsjednik SDP-a Bojan Zeković tada je pozvao predsjednika Skupštine Aleksu Bečića i premijera Zdravka Krivokapića da osude pokušaj stvaranja nemira i obezbijede poštovanje zakona i nemogućnost emitovanja sličnih sadržaja ubuduće.

CDM.ME
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *