SAD poručile Banjaluci: “Opasni potezi”

144

Specijalni izaslanik predsednika Amerike za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da su potezi Dodika “ilegalni i destabilizujući”.

Dodao je i da su opasni po Bosnu i Hercegovinu.

On je upozorio da postoje sankcije kao način da se, kako je rekao, ograniče izazovi po teritorijalni integritet BiH.
“Nastavljamo da podržavamo teritorijalni integritet BiH i međunarodno prisustvo u toj zemlji. Radimo sa EU kako bi omogućili evroatlantsku integraciju BiH”, izjavio je Eskobar pred Pododborom za Evropu Spoljnopolitičkog odobora Predstavničkog doma Kongresa SAD.

On je rekao da je napredovanje BiH ka Evropskoj uniji uslovljeno promenama Ustava i izbornog zakonodavstva.

Eskobar je dodao da SAD ne odstupaju od Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

“Taj sporazum nam je pomogao da sačuvamo mir 25 godina i Dejton osigurava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet države. BiH vidimo jedino uspešnu kao multietničku državu, inkluzivnu i demokratsku zemlju”, rekao je Eskobar.

On je ocenio da unilateralno povlačenje bilo kojeg entiteta iz centralnih institucija BiH opasno.

“Radimo s našim evropskim partnerima, NATO, EUFOR i kancelarijom visokog predstavnika da se tako nešto ne desi”, naglasio je.

Govoreći o Crnoj Gori, Eskobar je dodao da SAD vrše pritisak na tu zemlju da nastavi svoj evropski put.

On kaže da je dobio uveravanja od svih članica vladajuće koalicije da će Crna Gora ostati privržena članstvu u NATO, da neće povući priznanje Kosova i da će nastaviti približavanje EU.

Eskobar je istakao da je Vašington posvećen Zapadnom Balkanu, čemu se, prema njegovim rečima, protive Kina i Rusija, dodavši da SAD to ne smeju to da dopuste.

“Najviše se bojimo ekonomskog uticaja Kine u regionu. Kina sklapa netransparentne energetske i infrastrukturalne ugovore, i to prati određeni politički uticaj”, kazao je on.B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *