Sandžaklija BAKIR NURKOVIĆ – SVOJU KARIJERU VIDIM U FK SARAJEVO

194

Član Akademije FK Sarajevo, Bakir Nurković, potpisao je profesionalni ugovor sa Bordo klubom u maju, 2022. godine. 
Nurković je rođen 5. aprila 2005. godine u Rožajama, i radi se o jednom od najtalentovanijih mladih fudbalera u svojoj generaciji. 
Iako još uvijek kadet, ove sezone prekomandovan je u juniorsku ekipu. 

Nurković je kapiten kadetske reprezentacije Bosne i Hercegovine, a inače igra na poziciji ofanzivnog veznog. Pročitajte intervju sa još jednom mladom nadom Akademije FK Sarajevo nakon uspješne polusezone. 

Za početak našeg razgovora, reci nam kako si započeo svoju fudbalsku karijeru?

Svoju ljubav prema fudbalu sam počeo gajiti od malih nogu. Preselio sam se 2013. godine u Sarajevo, te sam iste te godine počeo trenirati u Bordo klubu, gdje sam i dan danas.

Iako još uvijek kadet, prošle sezone prekomandovan si u juniorsku ekipu kao jedan od najtalentovanijih mladih fudbalera u svojoj generaciji. Koliko ti je profesionalni ugovor u FK Sarajevo značio za razvoj karijere?

Ovaj profesionalni ugovor me je motivisao da se još više trudim, da radim na sebi kako bi usavršavao svoju igru i svoje vještine, te kako bih još više napredovao.

Igraš na poziciji ofanzivnog veznog igrača. Međutim to nije jedina pozicija na kojoj se dobro snalaziš. Na kojoj poziciji si još igrao?

Igrao sam još i na poziciji defanzivnog veznog igrača.

Jesi li imao još nekih dječačkih snova, pored FK Sarajevo, koji su se ostvarili?

Neki od mojih snova koji su se uspjeli ostvariti jesu igranje za našu reprezentaciju, te treniranje sa prvim timom FK Sarajevo.

Ti i tvoja ekipa ostvojili ste maksimalan broj bodova u protekloj polusezoni. Šta je po tebi razlog dobre atmosfere u ekipi?

Po meni, razlog dobre atmosfere u ekipi je upravo to međusobno slaganje i poštovanje koje imamo, kako na terenu tako i van terena. Svi imamo iste ciljeve, a to je pobijediti utakmicu, dati maksimum i odvesti ekipu do titule. 

Otkrij nam koji je tvoj omiljeni igrač prvog tima? 

Moj omiljeni igrač prvog tima je Miloš Stojčev. Preferiram njegov način igre. Smatram da je to jedan kvalitetan igrač, a i igramo istu poziciju.

Koju utakmicu prvog tima posebno pamtiš?

Posebno pamtim derbi 2018. godine kada je FK Sarajevo pobijedio FK Željezničar rezultatom 2:0.

Za koji evropski klub navijaš i koji je razlog da je to upravo tvoj favorit?

Od svoje 5 godine navijam za Barcelonu. To je klub uz čije sam utakmice odrastao gledajući i navijajući. Jednostavno sam od malena volio njihov stil igre, njihovu posvećenost i ljubav koju su gajili prema fudbalu.

Omiljeni igrač iz evropskih klubova.

Idol mi je Lionel Messi, a omiljeni igrač koji igra moju poziciju je Miralem Pjanić.

Kako gledaš na budućnost svoje karijere?

Svoju profesionalnu karijeru vidim u Sarajevu, kako osvajamo nekoliko titula. Glavni cilj mi je da zaigram u nekim od poznatih evropskih klubova. Vrhunac svega toga bi bio da igram sa reprezentacijom na velikim takmičenjima.

Da li se raduješ nastavku prvenstva?

Da, itekako se radujem jer očekujem da nastavimo ovaj trenutni niz pobjeda, te da konačno osvojimo titulu.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *