Sarajevski Tunel spasa bio je jedini izlaz za stanovnike opkoljenog grada: Evo kako danas izgleda

150

Jedan od najtežih momenata je strašan masakr koji se desio na samom ulazu u tunel, poginulo je devet osoba, rekao je Kolar

Prošlo je 28 godina otkada je tokom opsade grada prokopan sarajevski ratni tunel – Tunel spasa. Bio je jedini izlaz za stanovnike opkoljenog Sarajeva.

Napravljen ispod piste, povezivao je dvije teritorije koje su bile pod kontrolom Armije Republike BiH (Dobrinja i Butmir), pa se tako i zvao “Tunel D-B”. Kroz tunel su u Sarajevo stizali hrana, oružje, cigarete…

Izgradnja, koja je počela 1993. godine, odvijala se u teškim okolnostima. Tokom 1994. kroz tunel su postavljene šine po kojima su išla mala kolica.

Tuga i radost
Nakon završetka rata porodična kuća Bajre Kolara koja je služila kao ulaz u tunel pretvorena je u muzej. Tunel spasa, danas spomenički kompleks, jedna je od glavnih turističkih atrakcija grada. Sačuvani dio tunela, kao i eksponati u pratećem muzeju čuvaju uspomenu na hrabrost i borbu za opstanak. Posjetioci muzeja i dalje mogu proći dionicom tunela u dužini od oko 20 metara.

Tunel je zabilježio oko dva miliona prolazaka za vrijeme rata. Iz sata u sat kroz tunel su se smjenjivali bol, tuga, radost i očaj. Edis Kolar, počasni kustos, bio je član jedinice koja je osiguravala ovo mjesto.

– U jednom danu doživjeli smo da se ljudi vjenčavaju, a navečer imate tu nekoliko boraca poginulih na ratištu koje vraćaju u Sarajevo, a dešavalo se i da novorođenu bebu vodimo kroz tunel. Jedan od najtežih momenata je strašan masakr koji se desio na samom ulazu u tunel, poginulo je devet osoba – rekao je Kolar.

Edukacija đaka
S obzirom na to da se djeca ne educiraju dovoljno o agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u saradnji sa svim osnovnim školama u Kantonu Sarajevo, Spomenički kompleks „Tunel D-B“ organizira historijski čas.

– Djeca pogledaju film, slušaju predavanje, podijelimo im određene materijale, a organiziramo i predavanje o opasnosti od mina – rekao nam je Kolar.

Planirana rekonstrukcija
Nakon rata došlo je do urušavanja velikog dijela tunela. Prije dvije godine pokrenut je projekt rekonstrukcije.

– Mi trenutno radimo na rekonstrukciji dodatnih 150 metara tunela. Time ćemo obogatiti našu ponudu te omogućiti bolji doživljaj – zaključio je Kolar.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *