Savjeti za borbu protiv uboda insekata

143

Izvor: link.tv

Najveći problem za dijecu kada izađu napolje predstavljaju insekti koji vrlo lako mogu da iskoriste trenutak nepažnje roditelja i radoznalost dijece kako bih uboli i tako doveli do alergijske reakcije.

U pitanju nisu samo komarci, opasnost predstavlja gotovo 17 vrsta insekata, ali i mravi, neke vrste bubašvaba, kao i biljne vaši koje se nalaze na biljkama u našim stanovima.

“Djeca imaju mnogo burnije reakcije nego odrasli i u pitanju su velike promjene na koži koje se često završavaju crnim plikom i praćene su češanjem.

Češanjem kroz ranice u organizam unose stafilokoku koja se nalazi na koži. U pitanju je bakterija koja izaziva gnojenje, i stvaranje sekundarne infekcije”, objašnjava Nestorović.

Doktora obično u tim slučajevima daju standardnu terapiju protiv alergija, mazanjem dječije kože kortikosteriodnim kremama obično još više pogorša infekciju.

Prirodni načini za borbu protiv insekata

Postoje jednostavni, prirodni načini da se odbiju komarci poput korištenja vitamina B kompleksa, posebno B1 vitamin koji ima miris koji odbija ženske komarce – koje ubadaju.

“Kada piju ovaj vitamin komarci bježe od djece jer im je miris njihovog znoja neprijatan, a sličan efekat ima i beli luk” tvrdi Nestorović.

Nestorović kao posebno efikasan način odbijanja insekata navodi i jednu našu staru biljku – koprivu.

Kopriva ubija sve sto postoji. Uberete koprivu i stavite je da stoji u frižideru 5 dana u vodi i sa tom vodom isprskate kuću i insekti nestaju za nekoliko sati”, tvrdi on.

Stare biljke poput koprive su vremenom razvile odbrambene sisteme koji ih štite od virusa, bakterija, gljivica i od drugih biljaka, pa su zato efikasne.

Ako do uboda ipak dođe, svrab predstavlja jedan od najvećih problema, a Nestorović kao rješenje predlaže još jedan stari recept – eozin.

“Eozin pomaže, crvena boja koja se namaže kako bi se smanjio svrab i spriječila infekcija. Ali ako se naprave plikovi i krastice, onda to ne vrijedi, i na red dolazi novi stari lijek – cink oksid – mast koju zovemo cinkova mast i koja može da se maže par puta dnevno jer ima antiseptičko i antialergijsko dejstvo”, objašnjava Nestorović.

Ose i pčele

Kada su u pitanju ose i pčele, važno je da se poštuju određene mjere, da dijete napolju nikada ne nosi šarenu odjeću jer to privlači ove insekte, a treba izbjegavati i jake parfeme, da jedu nešto slatko u prirodi.

Ako ipak dođe do uboda, ako je samo na koži, i ako je reakcija samo na koži, onda tu nema velike opasnosti, ma koliko sve izgledalo opasno, objašnjava Nestorović i dodaje:

“Najveći problem su ubodi sa sistemskim manifestacijama, kada dijete padne u nesvjest, teško diše, umokri se…teške reakcije mogu da budu i po život opasne i tada treba posetiti ljekara”.

akos.ba




Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *