Schmidt o američkim sankcijama: Blokiranje države se neće tolerisati

204

Visoki predstavnik Christian Schmidt oglasio se nakon što je danas Vlada SAD-a uvela sankcije Miloradu Dodiku, Milanu i Tijani Tegeltiji, Mirsadu Kukiću i ATV-u iz Banja Luke. 

– Odluka Sjedinjenih Američkih Država da uvrste na listu Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i jedno pravno lice koje se dovodi u vezu sa Dodikom, Alternativnu televiziju (ATV), u okviru nedavno objavljenog Izvršnog naloga za Zapadni Balkan, a u svjetlu njihovog destabilizirajućeg djelovanja i korupcije, logična je posljedica destruktivnog i opasnog pristupa u vezi sa njegovim neispunjavanjem osnovnih kriterija za odgovorno liderstvo.

Dodik mora odgovoriti na mnoga teška pitanja, te se treba se vratiti racionalnom i odgovornom djelovanju bez kršenja državnog Ustava i vladavine prava. – poručio je Schmidt.

Kako je visoki predstavnik podvukao, ove sankcije su rezultat destabilizirajućeg djelovanja gospodina Dodika. ž

– Sankcije su jedan od instrumenata koje međunarodna zajednica može koristiti da pokaže da se blokada države neće tolerisati. Ako postoje političke nesuglasice, onda se one rješavaju kroz dijalog u institucijama BiH umjesto bizarnog i kontradiktornog monologa. Kako je dogovoreno sa EU i međunarodnom zajednicom, ponuda ostaje na stolu da se na konstruktivan način radi sa Parlamentom i dođe do rješenja zasnovanih na Ustavu i na Dejtonskom mirovnom sporazumu.

Vladavina prava se mora poštovati; to je jednostavno tako – naglasio je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik ponovo naglašava svoju opredijeljenost za konstruktivnu saradnju sa svima u BiH, ali jasno ističe da su na stolu i druge opcije. Pozdravio je i snažan signal u borbi protiv korupcije, što mora postati novo pravilo u BiH:

– Samo sa snažnim angažmanom u borbi protiv korupcije, BiH može ispuniti svoje težnje za članstvom u EU.

Međunarodna zajednica je opredijeljena za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Svaki pokušaj podrivanja institucija BiH je neprihvatljiv.

– Pozivam sve političare da djeluju razumno u interesu građana BiH i da počnu raditi na hitnim pitanjima sa kojima se suočavaju građani kojima su izabrani da služe – zaključio je visoki predstavnik.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *