Govoreći na saslušanju u Kongresu Burns je upozorio američke zastupnike:

– Mislim da je Putin sada ljut i frustriran. Vjerovatno će udvostručiti snage i pokušati slomiti ukrajinsku vojsku s malo obzira prema civilnim žrtvama.

Burns je rekao da on i CIA analitičari ne vide kako Putin može postići cilj zauzimanja Kijeva i zamjene vlade predsjednika Volodimira Zelenskog promoskovskim marionetskim vodstvom.

– Ne vidim kako može postići takav cilj i gdje to vodi. Vjerujem da će u sljedećih nekoliko sedmica udvostručiti ulog i sve uložiti u to s malo obzira prema civilnim žrtvama – rekao je Burns odboru.

Burns je, međutim, istaknuo da je apsolutno uvjeren da će Ukrajinci nastaviti pružati otpor učinkovito i odlučno. Dodao je da se Putin gušio u zapaljivoj kombinaciji tuge i ambicija dugi niz godina.

Opisao je invaziju na Ukrajinu 24. februara kao stvar dubokog ličnog uvjerenja čelnika Kremlja.

– Naši analitičari procjenjuju da je malo vjerovatno da Putina odvrate neuspjesi i da će umjesto toga doći do eskalacije – rekla je direktorica Nacionalne obavještajne službe Avril Haines. S tako visokim tenzijama, uvijek postoji potencijal za neplaniranu eskalaciju – dodala je Haines na istom sastanku pred kongresnim odborom.

Haines je rekla da obavještajni analitičari nisu primijetili promjene u ruskom nuklearnom položaju osim onoga što je zapaženo tokom prethodnih međunarodnih kriza.