Selo za koje postoji lista čekanja: Idilična bajka u planinama

142

Širakava, tradicionalno uređeno selo smešteno u Japanskim Alpima popularno je širom sveta zbog idiličnog ugođaja koji stvaraju karakteristične kuće s kosim krovovima.

Ušuškano između visokih planina i gustih šuma u središnjem Japanu, osim po lepoj prirodi, karakteristično je zbog tradicionalnih kuća.

Nazivaju se gassho-zukuri, a prepoznatljive su po slamnatim krovovima koje podsećaju na ruke sklopljene u molitvi, piše Pun kufer.

 

Svakih dvadeset godina potrebno je zameniti slamu na krovovima pa nije neuobičajeno videti Japance kako imaju pune ruke posla kako bi kuće izdržale hladne zime s puno padavina.

https://pbs.twimg.com/media/FGPYW7TUUAE5-ie?format=jpg&name=240×240

Poseban prizor kuće stvaraju upravo zimi kada ih prekrije sneg, ali u proleće s trešnjama u cvatu nisu ništa manje zanimljive.

Početkom devedesetih to je bajkovito selo u prefekturi Gifu UNESCO upisao u popis svetske baštine zbog čega je naglo porastao broj turista.The traditional Gassho Zukuri house in Shirakawago Village

 

Mala ruralna zajednica sa 1600 stanovnika godišnje je znala izbrojiti i 2,15 miliona turista iz svih krajeva sveta.

Shirakawa-go Village - GIFU | IS JAPAN COOL?

Međutim 2019. vlasti su odlučile ograničiti posete uvođenjem lista čekanja za turiste, a naredne godine Širakava je ponovno probudila zanimanje kada se našla na holandskoj listi najodrživijih destinacija na svetu.

Osim života u skladu s prirodom i izbegavanja masovnog turizma Holanđani su pohvalili stroge mere zaštite od požara u japanskom selu.

Kako se drvene kuće sa slamnatim krovovima osetljive na vatru stanovnici rutinski obilaze selo i nekoliko puta dnevno za toplijih dana kako bi se osigurali od požara.

The view of Ainokura Village from the photo spot

Suganuma Village in summer

 

Gassho-zukuri Style Hotel Juemon

 

Craftwork in Gifu Prefecture

Kada je 2019. izbio požar u jednoj od kuća svi su meštani požurili u pomoć vatrogascima kako bi obranili selo od vatre. Osim toga, u selu je zabranjeno pušenje kako bi se sprečile nezgode.

Od početka 2021. godine, opštinske vlasti, uključujući vladu prefekture Gifu poduzimaju stroge mere kako bi zaštitile meštane od pandemije pa se turistima pre posete preporučuje upoznati sa zabranama i pravilima.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *