Sergej Šojgu pod istragom zbog saradnje sa CIA?

309

Od 11. marta, preciznije od 16.dana od kada je Rusija pokrenula rat protiv Ukrajine ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije viđen u javnosti.

Odsustvo ključnog vojnog lidera u Rusiji, koji važi za drugog političara po popularnosti u zemlji, usred najozbiljnijeg rata u novijoj istoriji Rusije nije moglo dugo da ostane tajna, pa su se novinari pitali: gde je Šojgu?

Do tog dana, Šojgu je, ukazuje novinar Mediazone Dmitrij Treščanin koji je prvi u javnosti ukazao na odsustvo ministra odbrane – razgovarao sa kolegama u drugim državama, uručivao nagrade, obilazio mesta… Poslednje ažurirane vesti na profilima Ministarstva odbrane na društvenim mrežama takođe datiraju od 11. marta.

Pre nego što će reagovati iz Kremlja pojavili su se navodi da je Šojgu „pod istragom ruske obaveštajne službe“ kako je preneo terroralarm.org, stranica kojom upravlja grupa nezavisnih aktivista i novinara iz više zemalja a koja pokriva vojne vesti i oblast terorizma. Kako navode, Šojgu je „pod istragom zbog moguće saradnje sa američkom Centralno obaveštajnom agencijom (CIA).

.Pre toga jedan izvor blizak ministru odbrane rekao za ruski istraživački medij Agentstvo (nekadašnji Project)  da se „Šojgu ne oseća dobro“ i da ima „srčane probleme“.

Mediji su još krajem februara pisali da je Šojgu “skrajnut” iz užeg kruga Putina koji broji najmanje osam osoba.

Kako se ističe, posredi je “rekonstrukcija u vrhu ruske vlade” te da Putin izbacuje one koji mu nisu lojalni.

Instagram nalog Kremlja, kako su primetili pojedini, više ne prati Šojgua i Sergeja Lavrova, ministra spoljnih poslova.

Takođe, nedavno je Ksenija Šojgu, ministrova ćerka, na društvenim mrežama pustila video sebe i svog sina Milana na kojem su odeveni u bojama ukrajinske zastave.

Sergej Šojgu pod istragom zbog saradnje sa CIA? 2
Foto: snapshot

Kremlj je reagujući na medijske izveštaje u četvrtak pokušao da uveri javnost da je sa ministrom sve u redu, te da je na svom radnom mestu.  Naime, državni mediji u Rusiji prikazali su u četvrtak kratak snimak sa hitno zakazane video sednice Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

Video urednica Mediazone, Aleksandra Dubrovskaja, pogledala je ove snimke i došla do zaključka da Šojgu, iako se njegova slika u jednom trenutku pojavila u levom uglu ekrana, zapravo nije ni bio na ovom sastanku.

TV kanal „Rusija 24“ od celog sadržaja onlajn sastanka Saveta za bezbednost prikazao je upravo onaj deo koji pokazuje da kvadratić u levom uglu ekrana na kojem je trebalo da se pojavi Šojgu „treperi“ što su pripisali činjenici da „ima problema sa kamerom“.

Dubrovskaja ukazuje da se Šojguova slika  čas vidi čas ne.

Danas.rs
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *