Šezdesetšestogodišnja Palestinka u malom autu prevozi starije do Al-Akse

138

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mjesto za muslimane

Šezdesetšestogodišnja Palestinka Nafisah Huways, jedna od “murabita” poznatih kao dobrovoljni čuvari džamije Al-Aksa, svojim mini vozilom prevozi starije ljude do ove bogomolje u Starom gradu okupiranog istočnog Jerusalema (Al-Quds), javlja Anadolu Agency (AA).

Majka četvero djece govorila je o izraelskim opstrukcijama kada je riječ o ulasku u Al-Aksu i kršenju prava.

Huveys ima zabranu ulaska u kompleks Al-Akse. Prevozeći starije osobe razgovara o Al-Aksi koja za muslimane predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mjestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Huveys nije poznato zašto joj je Izrael zabranio ulazak u Al-Aksu.

“Ne znam zašto su me udaljili, ne znam odgovor na to”, poručila je ova Palestinka.

Napominjući da zabrana traje godinama i uvijek je produže.

“Nekoliko puta je obnovljena zabrana za moj ulazak u Al-Aksu. Ili me privode ili udaljavaju od Al-Akse”, ispričala je Huveys.

Kako je kazala, kada je pokušala ući u džamiju zbog vjerskih obreda izraelski vojnici su bili nasilni.

“Kad vidim ljude kako ulaze u Al-Aksu, i ja imam želju da uđem. Pokušala sam i na kraju su me pretukli”, rekla je Huveys.

Nakon toga je kupila trotočkaš “tuk tuk” koji je dozvoljen za prevoz starijih osoba.

Sretna je jer na ovaj način pomaže ljudima.

Kompleks Al-Akse koji se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa nalazi se pod izraelskom okupacijom, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije svijeta. Nakon Mesdžidul-harema u Mekki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti

Akos.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *