SIFA JE SLIJEPA VIŠE OD 40 GODINA: TEŠKOM MUKOM SAM DJECU PODIGLA, MORALA SAM TO PREŽIVJETI

160

Sifu Alispahić iz Olova život nije mazio. U potpunosti je slijepa više od 40 godina.Kao dijete se udarila nožem i tada je oslijepila na desno oko.

Majka je ljekaru odvela tek treći dan nakon povrede, a kako u to vrijeme medicina nije bila napredna, oku nije bilo spasa i morali su ga izvaditi. Lijevo oko je donekle služilo, ali svakim danom vid se i na lijevoj strani pogoršavao.

Sifina majka bila je u jako lošoj situaciji, neškolovana i siromašna, tako da ni nju nije mogla školovati.Sticajem okolnosti Sifa upoznaje ženu iz Sarajeva, koja će joj promijeniti život. Uz pomoć nje odlazi u u Zavod za slijepu djecu u Derventi, gdje završava osnovnu i srednju školu, gdje je učila na Brailleevom pismu. Nakon završene škole u Osijeku polaže PTT telefoniju. Nakon toga se zapošljava na centrali u osiguravajućem zavodu.

U međuvremenu joj ljekar govori da će izgubiti vid i na lijevom oku.

Doktor mi je rekao “Sifo, zasnuj brak, da imaš svoje dijete sutra, da ne ostaneš sama”. Tako je i bilo. Udala sam se i dobila kćerku i sina. Kada sam sina zanijela, tada sam ostala slijepa na drugo oko. Jedno jutro sam ustala i ništa nisam vidjela, samo svjetlost. Tako je i dan danas. To je bilo 1974. godine. Od tada sam ovisna o drugima. Nikada više nisam sama nigdje mogla. Trebalo je djecu školovati, podići, sama, teškom mukom… Ali eto, hvala Bogu, stvarno sam zadovoljna svojim životom i pored te slijepoće- govori ova hrabra žena.

Kako priča, naučila se snalaziti po svojoj kući. Ima orijentaciju gdje joj šta stoji i to joj niko ne smije pomjerati. Nikada u životu ni šolju nije razbila, jer je navikla na taj život.

Operem suđe, napravim, djecu svoju kupala i oblačila. Jedino više puta sam potukla i pala. Jednom sam spržila ruku, jednom nogu, ali to je normalno. Tako da se meni svako čudio. Ima naroda koji mi ne vjeruje da ne vidim. I uvreda je bilo, i svega, ali morala sam to preživjeti – priča Sifa.

Od supruga se u međuvremenu razvela zbog alkohola, a majka joj se teško razboljela pa je bila prinuđena da je smjesti u Gerontološki centar u Nedžariće, gdje je redovno posjećivala sa djecom.

Nakon toga je upoznala sadašnjeg supruga Šabana.

Nisam mogla ni zamisliti da će mene Šaban “uzeti”. Čovjek zdrav, sposoban, a ja ne vidim, imam dvoje djece. Bila bez vode, struje… Onda kada je mama umrla Šaban me preveo ovdje. Imao je neku staru kuću, ruševnu. Tu smo počeli živjeti i sa njim sam dobila dvije zdrave, sposobne kćerke. Taman kada smo sredili kuću, morali smo iz nje otići. 14 godina smo proveli u izbjeglištvu, nismo se imali gdje vratiti. Hvala Bogu sad za sad sam sretna sa svojim Šabanom, samo zdravlje je otišlo, i moje i njegovo. Njemu noge, a ja imam visok pritisak i povišen šećer. Trošim strašno puno para na lijekove. Ne mogu reći da se patim, gladujem, ali nije ni dobro – kaže ona.

Sifa je opet zahvalna i sretna jer je uspjela izvesti djecu na pravi put.

Hvala Bogu opet kažem, kakvih slučajeva ima dobro je – govori Sifa.
(Nermina Hasić)

Video pogledajte ovdje

Iyvor Hayat
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *