Širenje delta soja – kakva je situacija u letovalištima?

119

Zbog nova soja koronavirusa, svi su zabrinuti da li će se turistička sezona završiti pre vremena.

Grčka

Taman što je Vlada ukinula većinu preostalih ograničenja, u Grčkoj je skočio broj novozaraženih koronavirusom.

U sredu je registrovano 1.797 novozaraženih, od kojih više od 1.000 u širem regionu Atike. To je dvostruko više od 801 infekcije koja je prijavljena u ponedeljak.

U zemlji je zabeleženo i više slučajeva delta soja.

Zato su grčke vlasti uveli nova pravila, koja će se odnositi na rad kafića, barova i noćnih klubova, a podrazumeva da će biti zabranjeno služenje gostiju koji stoje odnosno ugostiteljski objekti će moći da rade samo ukoliko imaju obezbeđena mesta za sedenje.

Kipar – čudesna egzotika Mediterana

Kipar

Kipar beleži dvonedeljnu incidenciju od 179,62 novih infekcija na 100.000 stanovnika, daleko više od 50, broja koji je Evropski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) postavio kao gornju granicu da bi pojedino područje bilo zeleno.

Većina novih slučajeva odnosi se na delta varijantu, zbog čega se lokalne vlasti pribojavaju da će ih novi, četvrti talas pandemije pogoditi taman u srcu sezone.

Hrvatska

Turistički zvaničnici upozoravaju da bi se, bez znatno većeg udela vakcinisanih, sezona u Hrvatskoj mogla prekinuti i ranije nego prošle godine. Hrvatska je na ECDC-ovoj karti i dalje zelena, iako je Zadarska županija uspela da se probije među 100 regiona sa najvećom sedmodnevnom incidencijom. Hrvatska je u četvrtak prijavila 98 novih infekcija i dva smrtna slučaja, a u proteklih sedam dana je zabeležila 30 odsto više slučajeva nego prethodne nedelje.

Srbija i Hrvatska imaju isti problem

Turska

Plaže u turskim gradovima na egejskoj obali opet su pune posetilaca nakon ukidanja epidemioloških mera uvedenih prethodnih meseci. Iako Turska, koja je do sada prijavila nekoliko stotina slučajeva delta soja, kao i tri slučaja njegovog mlađeg rođaka, delta plus varijante, ne beleži drastičan skok brojki, ona je u protekle dve nedelje imala ukupno oko 80.000 infekcija, pa na mapi ECDC-a spada u narandžastu grupu, sa incidencijom većom od dozvoljenih 50.

Egipat

Za razliku od ostatka Afrike gde se širi delta soj, u Egiptu, prema rečima ministra zdravlja, nema traga ove varijante. Takođe, stopa širenja infekcije je u stabilnom padu. Zemlja u u utorak prijavila 164 nove infekcije i 22 smrtna slučaja. U protekle dve nedelje Egipat je prijavio oko 5.000 novih slučajeva, što je oko pet na 100.000 stanovnika.

Albanija

U Albaniju se, kao i pošlog leta, iz Srbije može ući bez specijalnih ograničenja, zbog čega je ona postala popularno odredište za naše turiste. Dobra vest za njih je da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje stabilna, iako letnja sezona uveliko traje.

Mesta u Albaniji u kojima možete da uživate kao u Grčkoj VIDEO

Albanija je na ECDC-ovoj zelenoj listi, sa manje od 15 pozitivnih testova na 100.000 stanovnika u poslednje dve nedelje. Proteklih nekoliko dana Albanija je beležila manje od 10 novih infekcija dnevno i nijedan smrtni slučaj. Takođe, u ovoj zemlji još nije otkriveno prisustvo delta soja.

Crna Gora

Brojke su nešto veće u Crnoj Gori, ali se epidemiološka situacija i tamo može smatrati povoljnom. Dnevne infekcije proteklih dana variraju između 10 i 30, a i pored pojačanog nadzora, delta soj nije otkriven.

Poziv vrha Crne Gore srpskim turistima: “Mi smo bratski narod po mnogo čemu”

Nedeljni porast infekcija od pet odsto nije zabrinuo zdravstvene vlasti, pa su od ove sedmice ublažene neke mere. One podrazumevaju duže radno vreme u kafićima i žive muzike na otvorenom, kao i povećanje dozvoljenog broj navijača na sportskim događajima sa 10 na 30 odsto ukupnog broja sedišta.

Bosna i Hercegovina

One koji planiraju da letuju u Bosni i Hercegovini obradovaće podatak da širenje virusa u toj zemlji sve više usporava. Proteklih dana prijavljivano je manje od 30 novozaraženih, zbog čega je BiH na ECDC zelenoj listi. Ipak, ove nedelje su u BiH otkrivena prva dva slučaja delta soja.

Izvor: B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *