“Situacija se pogoršava – čeka nas pooštravanje mera”

118

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja rekao je danas da u naredne dve, najkasnije tri nedelje očekuje najjači udar delta soja.

“U naredne dve, najkasnije tri nedelje, očekujem najjači udar delta soja. Nažalost, mnogo jači nego što smo očekivali. Ne isključujem i mere koje se neće svideti građanima – smanjenje okupljanja i rada ugostiteljskih objekata, noćnih klubova.

Osnovni cilj nam je da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, a to nema cenu”, reči su dr Mirsada Đerleka, državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja.

U Srbiji je vakcinisano 51,7 odsto punoletnih i tu kao da se sa vakcinacijom stalo, brojka ne mrda. Upravo će njeno povećanje biti jedna od tema na narenoj sednici kriznog štaba, kaže dr Đerlek, razmišljanja o tome kako doći do cilja i podstaći ljude da zaštite jedni druge, ali i sebe idu u više pravaca.

“Razmišljamo i o lutriji i sličnim podsticajima, a uskoro ćemo znati i da li će to biti u kombinaciji s preporučenom vakcinacijom za određene kategorije, ali ne bih ništa da prejudiciram”, rekao je ministar Đerlek i dodao da situacija sa vakcinisanim pacijentima postaje sve ozbiljnija:

Kaže i da se situacija pogoršava, da je veliki broj nevakcinisanih u bolnicama koji završavaju i na respiratorima, svakodnevno više od 15 ljudi gubi život, “moramo da reagujemo.”

Vakcinacija je sada preporuka, ali se razmišlja da za zdravstvene i prosvetne radnike postane obavezna.

“Razmišljamo i o obaveznoj vakcinaciji zdravstvenih i prosvetnih radnika, a da li će se zaista odlučiti na tu varijantu – videćemo. Jedno je jasno – država neće tolerisati pojedincima ako budemo u situaciji da nam delta soj i uopšte koronavirus još jače zapreti. Polazak dece u školu bila je tema broj jedan u ovom trenutku, a sledeći zadatak je povećanje broja vakcinisanih, bez čega nema kolektivnog imuniteta i bez čega samo produžavamo agoniju.

Siguran sam da ćemo naći način da to učinimo”, rekao je u intervjuu za beogradski list ministar zdravlja i objasnio da postoje zemlje koje su za određene grupacije uvele vakcinaciju kao obavezu:

“U Francuskoj je obavezna za zdravstvene radnike po odluci predsednika Makrona, što je u skladu sa svim principima i normama, jer neće da dozvole da oni zaražavaju pacijente. I posle te odluke imali su još skoro 14 miliona vakcinisanih, iako su bile demonstracije”, kaže Đerlek.

Ubeđen je, kaže, da će se naći modus kako da dođemo do 70-80 odsto vakcinisanih.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *