SJEĆANJE NA HAFIZA HALIDA EF. HADŽIMULIĆA

464
Znate li koji čuveni bosanski čuvar Kur'ana je postao hafiz u svojoj osmoj godini života, a tečno je poznavao sedam svjetskih jezika?
Takođe, završio je dva fakulteta.
Radi se o hafizu Halidu Hadžimuliću, dugogodišnjem imamu Careve džamije u Sarajevu. Rođen je 1915. godine, a hifz je završio 1923. godine, u osmoj godini. S Kur'anom se družio cijelog života, podučavajući i prenoseći znanje. Učio je hafiske mukabele u slijedećim džamijama: Begova, Careva, Ferhadija, Čekrčijina, Baščaršijska i Kasum –ćatib džamija.
Tečno je govorio sedam jezika: arapski, perzijski, turski, francuski, njemački, engleski i latinski.
Ima diplome s dva fakulteta, Filozofskog fakulteta u Zagrebu (romanistika) 1942., te Filozofskog fakulteta u Sarajevu (anglistika) 1955. godine.
Dužnosti imama je obavljao u slijedećim džamijama: Kasum-ćatib i Sarač Ismail od 1945. do 1967., Ferhadija 1966. godine, a potom je narednih 27 godina bio glavni imam i hatib Careve džamije u Sarajevu. Takođe, radio je kao službenik u Vakufskoj direkciji u Sarajevu od 1947. fo 1960. godine, te kao bibliotekar u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu od 1961. do 1986. godine.
Ovaj članak je skromno sjećanje na lik i djelo našeg velikana hafiza Hadžimulića, uz dovu Milostivom Allahu da mu se smiluje i podari najveće džennetske deredže koje je obećao čuvarima Svoje Knjige.
Nedim BotićKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *