Sjećanje na Midhada Hujdura

155
Midhad Hujdur, gazija sa Neretve i komandant Prve mostarske brigade, je položio svoj život za deblokadu Mostara i odbranu Bosne i Hercegovine 30. juna 1993. godine u borbama za oslobođenje kasarne “Sjeverni logor”, kontrolisane od strane HVO-a. Plan deblokade je uključivao oslobođenje bjelopoljske kotline te spajanje sa jedinicama 6 korpusa, sjeverno od grada.
Deblokada Mostara je bila neophodna za opstanak svih bosanskohercegovačkih patriota, nakon što je 9. maja 1993. godine došlo do napada HVO-a i stvaranja dodatne linije fronta prema zapadnom dijelu grada.
“Naravno, gledajući kao i vi maloprije one scene rušenja, pitao sam se zašto su to oni učinili? I ko su to “oni”, a ko “mi”?
Kada kažem “oni”, hoću da naglasim da to ne znači Hrvati. To su pojedinci među Hrvatima koji nisu samo osramotili hrvatski narod nego i ljudski rod. U ovoj sali ja vidim veliki broj časnih Hrvata i veoma sam sretan zbog toga. A kad kažem “mi”, ne mislim samo na Bošnjake. Mislim na sve ljude koji su zajedno sa nama, u onim strašnim danima, stali u odbranu civilizacije”. (Obraćanje Alije Izetbegovića na osnivačkoj skupštini Fondacije “Stari Mostar”)
Izvor: Muzej Alija IzetbegovićKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *