Sjećanje na novopazarskog velikana rođenog Bjelopoljca Meha Bejtića

241

Rahmetli Mehmed-Meho Bejtić (1925-1994)  rođen je u Bijelom Polju, Gimnaziju je završio u Novom Pazaru, a studije i magistaturu u Beogradu. Radni vijek proveo u Novom Pazaru radeći na vrlo odgovornim mjestima.

Meho Bejtić profesor geografije i magistar turizma, bio je predsjednik Skupštine Opštine Novi Pazar u dva mandata, savezni poslanik, direktor Osnovne škole “Rifat Burdžović – Tršo”, direktor Učiteljske škole, te direktor robnih kuća “Beograd” i preduzeća “Minel”.

Obavljao je i niz drugih vrlo značajnih saveznih, republičkih i opštinskih funkcija. Njegove zasluge za privredni, prosvetni, zdravstveni i kulturni razvoj Novog Pazara su veoma velike i još uvijek nesagledive.

U vrijeme dok je Bejtić bio predsjednik Opštine Novi Pazar, grad je u privrednom pogledu napredovao kao nikada prije. Otvoreni su pogoni velikih fabrika iz razvijenijih dijelova Srbije, a iznad svega, što je možda i najznačajnije, izgrađen je asfaltni put Novi Pazar – Ribariće čime se Novi Pazar tada povezao sa Jadranskom magistralom i izašao u svijet.

Meho Bejtić bio je inicijator pisanja i jedan od autora monografije “Novi Pazar i okolina” 1969. godine. U vrijeme dok je bio predsjednik novopazarske opštine formirane su brojne institucije u oblasti kulturie – Muzej “Ras”, Istorijski arhiv “Ras”, Radio Novi Pazar.

Jedan je od inicijatora arheoloških istraživanja u našem kraju, a posebno se angažovao na zaštiti kulturno-historijskih spomenika i razvoju turizma u opštini Novi Pazar. On je tako svoju svoju ličnost ugradio u listu pregaoca opšte kulturnog preobražaja novopazarskog kraja.

Svestrano je pomagao redovno izlaženje Novopazarskog zbornika, javljao se u njemu sa radovima i bio višegodišnji član redakcije ovog časopisa.

Слика може припадати 1 особа

FB u vaktu i zemanu
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *