Sjećanje na rahmetli Ešrefa Džanefendića. Izložbom fotografija Ešrefa Džanefendića počeo World Music Fest Zeman

112

U ponedeljak, 26. jula 2021. u 19.30h, u Galeriji MMC otvorena je posthumna izložba našeg umjetnika Ešrefa Džanefendića.
Ovom izložbom počinjemo sa 4. po redu festivalom ZEMAN u organizaciji Kulturnog centra Novi Pazar.
Ispred Galerije MMC govorila je Ajla Dazdarević, kordinator u Galeriji, a publici se obratila i Ešrefova supruga, književnica, Nadija Rebronja.
Ešref je bio jedan veliki deo ne samo ZEMAN FEST-a i Kulturnog centra Novi Pazar, već i ostalih organizacija i ustanova kulture ovog grada. Svojim fotografijama ispratio je gotovo sve najbitnije događaje godinama u nazad.
Rođen 1988. godine bio je muzičar i fotograf.
Diplomirao je arhitekturu na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru. Svirao je kanun, kahon, bavio se pevanjem. Nastupao je u supersoničnim komunikacijama Kornelija Kovača 2012. u Kamernom teatru 55 u Sarajevu; 2013. u Beogradu povodom 50 godina rada Kornelija Kovača, kao i 2014. U Domu omladine u Beogradu. Kao član različitih ansambala i bendova nastupao je više puta u inostranstvu, uključujući Conservatorio Giuseppe Verdi u Torinu 2012, Turkoviziju 2015, Sarajevo sevdah fest i Baščaršijske noći.
Aktivno se bavio fotografijom. Bio je član FKKNP . Učestvovao je na više kolektivnih izložbi fotografija u Novom Pazaru, za šta je tri puta nagrađivan na različitim foto konkursima. Posthumno je nagrađen i od strane grada Novog Pazara za doprinos u kulturi.
Neka je rahmet duši našem dragom Ešrefu i njegovoj majci Sadeti koja je takođe veoma često sarađivala sa našom institucijom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *