Sjećanje – RAHMETLI MUFTIJA ZUKORLIĆ Roditelji i djeca treba da budu hrabri i bojkotuju SVETOSAVSKE akademije

130

Škole u Srbiji i Srpska pravoslavna crkva slave u četvrtak Savindan, dan utemeljivača srpske države i školstva Svetog Save.

Ovim povodom prenosimo izjavu rahmetli Muftije Muamera Zukorlića, datu prije neku godinu, kada je pozvao muslimane u Snadžaku da bojkotuju školske slave.

“Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić pozvao je muslimane da ne dozvole realizaciju projekta asimilacije i pokrštavanja njihove djece kroz učešće na skupovima koji će biti organizovani povodom predstojećeg obeležavanja školske slave Svetog Save.

“Teško je zdravom razumu da shvati da u sekularnoj državi, kakva je Srbija, javne institucije, kakva je škola, imaju svoju pravoslavnu slavu, a da se istovremeno zahtijeva lojalnost svih drugih građana koji nisu pravoslavci”, navodi se u Zukorlićevoj poruci, objavljenoj na sajtu islamske zajednice.

On je pozvao roditelje da podrže i ohrabre svoju djecu u bojkotu aktivnosti i pasivnog učešća na skupovima povodom Svetog Save.

U pozivu se navodi da je obeležavanje Svetog Save još jedan projekat asimilacije, gdje se za razliku od prethodnog Svetog Nikole, “drsko, grubo, brutalno krše vjerska i ljudska prava pripadnika islama”.

Pritom, dodaje se, muslimani ne preduzimaju ništa značajno u cilju zaštite svojih prava.

“Upozoravajući sve nas kojima je Uzvišeni Alah dao djecu i porodicu kao emanet, Poslanik Muhamed kaže: Svi ste vi pastiri i svako će od vas biti odgovoran za svoje stado.

Dakle, dragi brate, ti si pastir u svojoj porodici i ti si odgovoran za sve propuste svoje porodice; ti si odgovoran, a i svi mi sa tobom, što našoj djeci, u našim školama, sa većinskim muslimanskim učenicima i bošnjačkom tradicijom, neko iz Beograda nalaže, a onaj u našem gradu sprovodi, da Sveti Sava, srpski prosvetitelj i prvi srpski arhiepiskop i utemeljitelj Srpske pravoslavne crkve, bude predstavljen kao vrijednost koju trebaju osjetiti i prihvatiti kao svoju, kao dio svoje biti”, naveo je Zukorlić.

U poruci se upozorava da su muslimani odgovorni na ovom i na budućem svijetu jer ništa nisu preduzeli, niti su digli glas i kazali da Sveti Sava nije dio njih i da oni ne žele biti dio njega.

Zukorlić napominje i da je uzaludan trud, kako se navodi, režima da okupi i kupi dovoljno dobrih i finih Bošnjaka i muslimana u cilju ostvarenja svojih nehumanih ciljeva, “ali neće uspjeti u tome jer ovaj naš kraj neplodno tlo za sjetvu i žetvu diskiminatorskih projekata nad muslimanima u ovoj državi”.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *