Sjenica – balkanski Sibir: Kako izgleda život na -30 stepeni? (VIDEO)

175

Sjenica je opština koja nosi epitet balkanskog Sibira. Sve to upravo zbog temperature -35 stepeni izmjerene 2005. godine.

Kako je živjeti u jednom od najhladnijih mjesta Evrope, kako gorštaci u selima širom Pešterske visoravni uopće uspijevaju preživjeti zime, pitali smo novinara Ediba Honića.

Jutros je u Sjenici temperatura iznosila 1 stepen, što je za ovo doba godine prilično umjerena temperatura.

“Snježni pokrivač je oko 15 centimetara u gradu, na seoskom području iznad 30. Putevi su čisti, što je najbitnije i sve se to radi onako kako treba, ali ono što građane Sjenice najviše buni, svi televizijski izvještaji krenu sa “pa vi ste navikli”. Istini za volju i Sjeničaci to govore i ljudi na seoskom području. Najviše ono koji gravitiraju u dijelovima oko Kladnice, oni su tamo ponosni i govore “mi smo navikli i mi to možemo”. A onda kada se da takva izjava, kažu da nemaju nikakve benefite od države za struju, ogrijev, itd.

Bile su zime, to je bilo sve do 2000. godine kada “upekne” minus. 1954. godine bilo je rekordno u Sjenici, -38,8 stepeni. A zatim 1956. i 1985. godine -39,4 i onda 2005. ovih -35. U razgovoru sa ljudima koji rade na meteorološkoj stanici, oni kažu da se globalno zagrijavanje odrazilo i na “balkanski Sibir”. Zabilježena je temperatura -29 u januaru 2012. godine. U februaru iste te godine bila je najviša visina sniježnog pokrivača 107 centimetara”, navodi Honić.

Pogledajte opširnije kako izgledaju zime u Sjenici i na Pešterskoj visoravni:

https://www.youtube.com/watch?v=SSuoY0dqW3A

sandzacke.rs

Izvor: O Kanal/Oslobođenje
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *