Skandalozan oproštajni, posljednji intervju Inzka: Senade,opterećen si Dodikom!

150

Za Dodika mogu samo reći ovo: Svako ko nešto priča, priča o sebi! Dodikova najava o otcjepljenju se ponavlja svake godine nekoliko puta, o tome sam izvještavao Vijeću bezbjednosti svakih šest mjeseci! Dodik će sigurno sarađivati sa Schmidtom! Schmidt je rekao da će poštovati Dodika, ali i da Dodik mora poštovati njega!

U interesu svih je da sarađujemo, svako od toga će imati korist! Zakon važi za sve! Ako neko iz Engleske dođe u Sarajevo i kaže da nije bilo genocida, Zakon važi i za njega! Vučić rekao da Srbi trebaju bolje sarađivati s Bošnjacima u BiH i na tome treba raditi! Bio sam u Foči prije nekoliko sedmica i slikao sam se kod grafita Ratka Mladića i taj grafit je uklonjen idući dan! Kad sam Zakon potpisao, plakati ratnih zločinaca u Srebrenici su nestali! Svi su podržali ovu odluku i svi su osudili veličanje ratnih zločinaca i negiranje genocida! Ovo je bilo pravedno i u skladu je sa evropskim normama! Amerika podržava evropski put BiH! BiH će biti članica EU za 10-15 godina, moguće je da uđe i u NATO!

Još sutra traje moj mandat, može se svašta desiti! Svi organi vlasti imaju zakonsku obavezu ispunjavati Ustav i svi imaju obavezu po Dejtonu sarađivati s Visokim predstavnicima. Schmidt je robustan, fin i ima veliko iskustvo koje će koristiti u BiH! Logično je što Schmidt traži uvođenje elektronskog glasanja! Važno je eliminisati krađu na izborima! Izbori nemaju smisla kada su rezultati unaprijed poznati! Bio sam diplomata cijeli život, a Schmidt je političar cijeli život! Ima dobre kontakte u Americi! Biden šalje novog ambasadora Michael Murphya u BiH, on je već bio u BiH, čestitao sam mu i rekao da će imati prednost, jer će nakon 12 godina sresti iste ljude i iste probleme! To će još trajati! Schmidt neće dugo čekati! Tri stvari ću mu preporučiti: da obraća više pažnje na vladavinu prava, drugo vladavinu prava i treće vladavinu prava. Schmidt će imati veliku šansu da koristi svoje iskustvo da BiH postane pravna država, to je važnije nego da je bogata! Potrebno je da se građani osjećaju isto, da je pravda ista za sve i da nema nikoga iznad zakona! Mora se u sudstvu i tužilaštvu nešto promijeniti! Postoje i problemi lažnih diploma, zapošljavanje, javni tenderi,…

Postoje sudski zaostaci i bez mog zakona, nije mi glavna stvar kažnjavanje, već da ljudi razmišljaju o tome je li dobro da se studentski dom zove Radovan Karadžić, da postoje grafiti ratnih zločinaca kod škola!

Dobro bi bilo kada dođe novi Visoki predstavnik, da se neki tužioci vrate u pravosudni sistem, da rade kao savjetnici!

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *