Školska godina počinje himnom Srbije; BNV: “Provokacija”

76

Bošnjačko nacionalno vijeće pozvalo je sve uprave obrazovno-vaspitne ustanove da i ovu školsku godinu otpočnu dostojanstveno.

Poštujući različitosti, bez provokacija dece i nastavnika bošnjačke nacionalnosti.

Iz Veća navode da trenutnu himnu Srbije Bošnjaci ne doživljavaju kao državnu već nacionalnu himnu srpskog naroda.

Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća navode da Bošnjaci iz Sandžaka vijekovima pokazuju nastojanje da žive u miru sa svim ostalim narodima i da poštuje državu u kojoj živi uz očekivanja da država uzvraća poštovanje i uvažava Bošnjake i njihova osjećanja.

“Poštovanje je dvosmjerni proces, bićete poštovani u istoj mjeri u kojoj poštujete druge, pa se nalog ministra da školska godina otpočne intoniranjem srpske himne smatra nepoštovanjem različitosti i provokacijom nesrpskih naroda”, navodi se u saopštenju.

Tekst himne, ali i grb Srbije, kako se navodi u saopštenju, ne odražava stvarnu nacionalnu strukturu države i u njima se Srbija ne može prepoznati kao multietnička i multikonfesionalna zemlja, što u stvarnosti ona jeste.

Bošnjačko nacionalno veće zatražilo je od prvog potpredsednika Vlade Srbije ministra Branka Ružić da pokrene inicijativu da se usvoje novi državni simboli koji će jednako uvažavati sve narode i manjine u Srbiji i koji će kod sve djece rezultirati osjećajem pripadnosti i ljubavi prema državi.

“Himna ‘Bože pravde’ odraz je isključivo srpskog identiteta i svesrpskog životnog prostora isključujući sve ostale narode, pa je za Bošnjake ona neprihvatljiva. Himna ‘Bože pravde’ bila je himna Republike Srpske u periodu od 1992. do 2007. godine kao i himna bivše Republike Srpske Krajine. Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve obrazovno-vaspitne ustanove da poštuju vekovne tekovine dobrog suživota u Sandžaku te da i ovu školsku godinu otpočnu u miru i slozi bez provokacija dece bošnjačke nacionalnosti”, zaključuje se u saopštenju.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *