Skupština Kosova izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici

132

Skupština Kosova je na današnjoj sednici izglasala Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Za rezoluciju je glasalo 89 poslanika, nijedan nije bio protiv, a nije bilo ni uzdržanih

Rezoluciju koja između ostalog, osuđuje negiranje genocida, inicirali su predstavnici bošnjačke koalicije VAKAT u parlamentu Kosova.

Rezolucijom kosovski parlament oštro osuđuje genocid u Srebrenici, „saoseća se i iskazuje duboka tugu zbog nevinih žrtava koje su stradale tokom krvave agresije u Bosni i Hercegovini i izražava saučešće preživelim članovima porodice“.

Rezolucijom se predviđa da se na Kosovu 11. juli proglasi Danom sećanja na genocid u Srebrenici.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici „plemenit i pravilan potez“, jer je to bio najveći masakr u Evropi od kraja Prvog svetskog rata.

Istakao je da genocid nad jednim narodom mora biti kažnjen, kako se u budućnosti ne bi ponovio.

Na kraju teksta rezolucije se pozivaju zemlje u regionu da uloze dodatne napore kako bi pred lice pravde priveli one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.

Tekst rezolucije koji je danas usvojen u prištinskom parlamentu za sada nije javno objavljen, ali jeste u medijima navodni nacrt, piše Kossev.

U dokumentu koji je sinoć objavio portal Kosova.info ističe se da je „nakon nasilne okupacije Srebrenice koja je bila zaštićeno područje UN-a, od strane oružanih snaga bosanskih Srba, potpomognutih i podržanih od strane tadašnjeg režima Republike Srbije, 11. jula 1995. godine, na planirani način, ubijeno više od 8.000 Bošnjaka, silovan veliki broj žena, prisilno proterano preko 25.000 starijih osoba, žena i dece“.

U dokumentu se precizira da je genocid u Srebrenici utvrđen i presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju od 19. aprila 1993, kao i potvrdom od strane istog suda od 26. februara 2007. godine, te definiciji genocida prema Konvenciji UN-a od decembra 1948. godine.

U navodnom nacrtu precizira se kosovski parlament oštro osuđuje genocid u Srebrenici, da se saoseća i iskazuje duboku tugu zbog nevinih žrtava „koje su stradale, „tokom krvave agresije u Bosni i Hercegovini“, i da izražava saučešće preživelim članovima porodice.

Takođe se pozivaju kosovska vlada i druge institucije pozvati da odaju počast žrtvama Srebrenice, a zemlje u regionu se pozivaju da ulože dodatne napore kako bi pred lice pravde priveli one koji su odgovorni za genocid u Srebrenici.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *