Prijavu je podnio u četvrtak, nakon što mu je postala sumnjiva višemjesečna prepiska o obećanom nasljedstvu od 650.000 eura ako plati navodne troškove advokata.

– Vukovarskoj je policiji 35-godišnjak iz Petrovaca prijavio kako ga je nepoznati počinitelj, koji se predstavio kao žena starije životne dobi na samrti, putem društvene mreže Facebook doveo u zabludu tako što mu je obećao nasljedstvo – cjelokupnu imovinu i 650.000 eura, ako uplati novčani iznos za troškove advokata – naveli su jučer iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Prevareni 35-godišnjak je, kako se također navodi iz policije, na više zahtjeva počinitelja za plaćanje različitih iznosa troškova u razdoblju od maja do augusta 2021. godine uplatio novac, piše Glas Slavonije.

Navodno je Petrovčanin na taj način ostao bez 20-ak hiljada eura. Novac je uplaćivao u različitim iznosima, tokom više mjeseci, no neslužbene informacije kazuju kako je “žena na samrti” tražila i dalje uplate.

Ali on je odlučio slučaj prijaviti policiji.

– Policija provodi kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja počinitelja protiv kojeg slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu za kazneno djelo prevara – zaključili su iz PU-a u Vinkovcima.

– Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prevare kriminalaca. Prevaranti se koriste vrlo profinjenim trikovima i obećanjima kako bi od vas izvukli novac ili vrijedne finansijske informacije. Budite sumnjičavi prema ponudama koje obećavaju sigurnu investiciju, zagarantovane povrate i veliku dobit. Uvijek tražite nepristrani finansijski savjet prije nego što date novac ili uložite sredstva. Obratite se policiji ako vam je nešto sumnjivo – naveli su iz vukovarsko-srijemske policija.