SLIKA TRI LIDERA IZ TEHERANA UZDRMALA SVET: Poruka Putina, Erdogana i Raisija i bez reči nikada moćnija! VIDEO

144

Iranski vrhovni vodja, ajatolah Ali Hamnei pozvao je danas na jačanje “dugoročne saradnje” sa Rusijom tokom sastanka u Teheranu sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

“Dugoročna saradnja Irana i Rusije je veoma korisna za obe zemlje”, rekao je ajatolah i dodao da postoje sporazumi i ugovori izmedju dve zemlje u sektoru nafte i gasa koji moraju da budu u potpunosti sprovedeni.

Putin se nalazi u Teheranu gde je razgovorao sa turskim i iranskim kolegom, Tajipom Redžepom Erdoganom i Ebrahimom Raisijem, o sukobu u Siriji i ratu u Ukrajini.

Na mrežama se pojavio i snimak na kome tri lidera se zajdno drže za ruke.

Erdogan je sa svoje strane rekao da njegova zemlja računa na podršku Irana i Rusije u borbi protiv terorizma u Siriji, naglašavajući da “reči nisu dovoljne”.

Turski predsednik je aludirao i pokrete Kurda na severoistoku Sirije, kod granice sa Turskom.

Pominjući ukrajinsku krizu, Putin je rekao da je postignut napredak u pregovorima o izvozu žita iz Ukrajine preko Crnog mora i zahvalio Erdoganu na “posredovanju” u tom pitanju.

Predsednici Rusije i Turske razgovarali su o mehanizmima koji će omogućiti izvoz žitarica iz Ukrajine, a taj izvoz je blokiran ruskom vojnom ofanzivom i zbog toga postoji opasnost od svetske prehrambene krize.

Kurir.rs/Beta
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *