U Nemačkoj, najteže pogođenoj zemlji, situacija je dramatična, iako je nivo vode počeo da stagnira, a u nekim delovima čak i opada. Nekoliko okruga u Severnoj Rajni-Vestfaliji prethodnih dana proglasilo je stanje katastrofe koje je i dalje na snazi. Brana na reci Rur pukla je tokom vikenda, a i dalje je ugroženo još nekoliko brana.

U Saksoniji nekoliko gradova i opština odsečeno je od sveta, a posebno su pogođeni Nojštat, Zebnic, Bad Šandau, Rajnhartsdorf-Šena i Goriš. Prema podacima pokrajinskog Centra za poplave, u slivovima reka Kirnič i Zebnic u roku od 24 sata palo je više od 100 litara kiše po kvadratnom metru.

Najteže je pogođen okrug Arvajler. Samo u gradu Koblenc, prema podacima policijske službe, stradalo je 98 ljudi, s tim da se strahuje se da će broj žrtava biti veći jer se stotine osoba vode se kao nestale.

Foto: Thomas Frey/dpa via AP

U istom okrugu se nalazi i gradić Zincih gde je zabeleženo 12 žrtava u jednom domu za osobe ometene u razvoju. Kada je bujica naletela, štićenici doma su spavali. Svih 12 osoba život je izgubilo jer su ostali zarobljeni na prvom spratu ustanove. Komšije iz okolnih kuća čuli su njihove krike, ali spasilačke ekipe su stigle prekasno da ih sve spasu. Uspeli su da žive izvuku 24 osobe koje su bile smeštene na višim spratovima. Oni su evakuisani kroz prozore, a zatim čamcima odveli na sigurno.

U Zincihu, gde živi 20.000 stanovika, život je izgubilo još dvoje ljudi, a srušen je i lokalni most. „Vodom su plutali leševi“, rekao je lokalni meštanin imenu Luis Rufino (50), koji smatra da sistem za upozorenje nije radio.

Okrug Berhtesgadener-Land, koji se nalazi na granici sa Austrijom, poslednje je područje u Nemačkoj koje je pogođeno poplavama.

„Izgleda kao da je eksplodirala bomba. Sve je uništeno. Od centra grada nije ostalo ništa“, rekla je Mihaela Volf, vlasnica lokalne vinarije.

Foto: REUTERS/Wolfgang Rattay

Nemačka vlada je odmah odvojila 300 miliona evra za hitnu pomoć ugroženim područjima i milijardu evra za popravku oštećenih kuća, ulica i mostova. Pored toga, razmatra se pomoć u iznosu od po 10.000 evra svim malim preduzećima koja su se našla na udaru ove vremenske nepogode.

Belgija i Holandija

U Belgiji i Holandiji poplave je izazvalo izlivanje reke Meze, koja prolazi teče nedaleko od nemačko-holandske granice dalje ka Belgiji i kroz grad Lijež.

Foto: REUTERS/Yves Herman

U Belgiji je broj žrtava, prema poslednjim podacima dostigao brojku od 27, međutim strahuje se da bi broj mogao da bude i veći u narednim danima, jer se desetine ljudi vode kao nestali.

Holandija je izbegla katastrofu takvih razmera. Ova zemlja nije zabeležila ljudske žrtve, ali je materijalna šteta u poplavljenoj južnoj pokrajini Limburg velika.

Foto: EPA-EFE/Remko de Waal

Iz te oblasti prethodnih dana evakuisano je na desetine hiljada stanovnika, dok su vojnici, vatrogasne jedinice i dobrovoljci juče neprekidno radili na postavljanju nasipa i saniranja posledica poplava. Takođe, nivo vode u rekama oko većih gradova poput Venla i Roermonda od jutros je dostigao rekordne vrednosti, a ni sutra se ne očekuje smirivanje situacije.

Austrija

Poslednja zemlja koja se našla na spisku pogođenih je Austrija, gde je u noći između subote i nedelje jako nevreme pogodilo pokrajine Salcburg i Tirol. U Tirolu zabeleženi su prizori kakvi već danima stižu iz Nemačke – ulice nalik na blatnjave reke, bujice koje nose automobile, odroni….

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Vatrogasne i spasilačke ekipe imale su pune ruke posla i u mestu Kelhsau, koje je zbog poplavljenih puteva bilo odsečeno od ostatka zemlje. U tom mestu je, u trenutku kada se nevreme sručilo, održavana gradska fešta, zbog čega je oko 80 osoba iz susednih gradova bilo zatečeno čekajući pomoć.

Foto: REUTERS/Andreas Gebert

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc obećao je pomoć svim građanima pogođenim poplavama. Kako je naveo na Tviteru, snažne padavine i nevreme izazvale su veliku štetu. Dodao je da će Austrija pomoći obnovu uništene infrastrukture.

Foto: ZOOM.TIROL / AFP / Profimedia