Smijenjen Aleksa Bečić

215

Glasovima opozicije  Građanskog pokreta URA Skupština Crne Gore večeras je nakon višesatne rasprave razriješila Aleksu Bečića sa funkcije predsjednika parlamenta. O prijedlogu se izjašnjavalo 79 poslanika, za razrješenje je glasalo 43, dok je protiv bilo 36 poslanika.

Potpredsjednica Skupštine, Branka Bošnjak konstatovala je da će dužnost predsjednika Skupštine, do izbora novog predsjednika, vršiti potpredsjednik Strahinja Bulajić kao potpredsjednik iz kluba poslanika koji ima veći broj poslanika.

Podsjećamo, za usvajanje dnevnog reda da se raspravlja o smjeni glasala su 43 poslanika, dok je 37 bilo protiv. Prijedlog za razrješenje Bečića potpisalo je 38 poslanika Demokratske partije socijalista (DPS), Liberalne partije, Bošnjačke stranke, Socijaldemokrata, Socijaldemokratske partije i Albanske koalicije Jednoglasno. Početak današnja sjednica kasnila dva sata.

Nakon završene sjednice Skupštine ispred sale su se okupile kolege i saradnici Bečića koji su mu aplauzom i pružanjem ruke, zahvalili na saradnji. Bečić je izabran za šefa parlamenta 23. septembra 2020. godine.

Tok sjednice:

19.18

Crna Gora zavisi od onoga što smo svi zajedno

Predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić rekao je da je ponosan što je održao riječ da će poštovati poslovnik i da će služiti isključivo narodu i državi Crnoj Gori.

Nije mu sporno, kaže Bečić, što je inicijativa za njegovo razrešenja došla od opozicije.

“Ja sam neko ko je bio dugogodišnji opozicionar. Znam šta je značilo i kako je bilo biti opozicionar u Crnoj Gori u teškim vremenima. Osjetio sam šta znači politički revanšizam. Zato kada sam došao na ovu funkciju želio sam da pokažem svojim primjerom, prema zaposlenima u ovom visokom domu, da je prošlo to vrijeme. Zato sam ponosan što niko za godinu i po dana nije dobio otkaz, niko nije pitan koje je vjere ili nacije. Kao javni funkcioner prošao sam mnogo toga. Vode se krivični postupci da sam praćen, fabrikovane su mi afere, vodio sam dugogodišnje sudske sporove i na kraju pobjeđivao. Tako da od bivšeg režima i opozcije ne očekujem da navija za moje rarješenje”, rekao je Bečić u završnoj riječi.

Aleksa Bečić
Aleksa Bečić

Inicijativa je za njega, kako kaže, bila realna, ali ga je iznenadilo jedno.

“Nije mi jasno zašto nije bilo jedne rečenice – kolega Bečiću, našli smo podršku i u redovima većine, u onima koji su nas pobijedili 30. avgusta i prosto hoćemo zbog tih političkih kalkulacija da Vas smijenimo”, pita se Bečić.

Reći da se smjenjuje predsjednik parlamenta zato što nije postignuta 2/3 većina za izborne reforme i deblokada v.d. stanja u oblasti pravosuđa, Bečić smatra političkim apsurdom.

Zabrinjava ga, kaže Bečić, put kojim ide Crna Gora jer se, kako dodaje, samo govori o broju 49, 54.

“Više bih volio da se okupljamo oko rješenja, a da se manje bavimo političkim kalkulacijama ili trgovinama. Vrlo često je u prošlosti to Crnu Goru znalo da povede tamo, gdje nije trebala ići”, istakao je Bečić.

Istakao je da je davao sve od sebe, kao i da je na mnogo toga ponosan.

“Žalostan sam što sam vidio da u crrnogorskoj politici mnogi političari usmjeravaju svoju politiku od trenutka – šta je profitabilno tog dana, mjeseca, nedjelje. Uvijek sam se trudio da o tome razmislim”, dodao je Bečić.

Crna Gora zavisi, ocjenjuje Bečić, od onoga što smo svi zajedno.

“Crna Gora je mala, ali za mene najljepša, najvrednija i najmilija zemlja na svijetu. Crna Gora je satkana od različitosti koje su njeno najveće bogatsvo, a ne slabost i mana”, naglasio je Bečić.

Poručio je da je ponosan na rezultate postignute dok je bio na čelu parlamenta.

“Ponosan sam što sam prvi izabrani javni funkcioner nakon pobjede 30. avgusta”, rekao je Bečić dodajući da je ponosan i na Sporazum iz septembra 2020.

Najponosniji je, kaže Bečić, na zakonodavne inicijative.

Prema njegovim riječima, smjena “klasičnom političkom silom”, kao nekog ko je “na braniku narodne volje”, za njega je čast i privilegija.

“Ali ovim činom je konstituisana nova parlamentarna većina, nova skupštinska većina i definitivno je prekrojena izborna volja građana”, istakao je Bečić.

Bečić je poručio da se vide tamo gdje je mjerodavno – “na sudu naroda”.

“Koliko god se bježalo od izbora, taj sud se ne može izbjeći. Sa nestrpljenjem čekam da se u civilizovanoj atmosferi tamo izmjerimo. može se političkom silom smjenjivati, ali se sud naroda ne može izbjeći”, kazao je Bečić.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *