Šokantni snimci iz Amerike: Konjiima i bičevima jure ljude VIDEO/FOTO

82

Svet su obišle fotografije agenata američke granične policije koji na konjima hvataju haićanske migrante koji u sve većem broju nadiru na granicu u Teksasu.

Posebno je uznemirujuća fotografija na kojoj se vidi kako jedan graničar s konja povlači za majicu migranta u blizini reke Rio Grande, koji u rukama nosi kese u kojima se verovatno nalaze kutije s hranom.

Oglasila se i Bela kuća, a portparolku Džen Psaki novinari su pitali da li je takva upotreba konja, a možda i bičeva, “prikladna taktika” u zemlji koja je utemeljena na ropstvu.

“Videla sam neke snimke. Nemam potpuni kontekst. Ne mogu da zamislmi koji kontekst bi to mogao učiniti primerenim. Mislim da niko ko vidi taj snimak ne bi pomislio da je prihvatljiva ili primerena”, rekla je ona.

Kako prenosi Jutarnji list, više od 6.000 Haićana i drugih migranata uklonjeno je iz kampa u pograničnom gradu Del Rio u Teksasu.

Nazvavši to “izazovnom i potresnom situacijom”, ministar nacionalne bezbednosti Teksasa izdao je oštro upozorenje: “Ako ilegalno dođete u Sjedinjene Američke Države, bićete vraćeni. Vaše putovanje neće uspeti, ugrozićete svoj život i život svoje porodice”.

Ipak, američki zvaničnici su rekli da će razmotriti postupke agenata koji na konjima potiskuju migrante na takav način.

Samo u poslednjih nekoliko sedmica više od 12.000 Haićana stiglo je u Del Rio, okupivši se u ogromnom improvizovanom kampu ispod i blizu mosta. Mnogi su se selili između dva grada, tražeći hranu i zalihe u Meksiku, dok njihovi članovi porodice čekaju u SAD-u. Mnogi kažu da ne žele da se vrate u svoju zemlju u kojoj je kriza zbog posledica trazornog zemljotresa ali i ubistva predsednika.

Bez obzira na to, SAD su pokrenule operaciju da te ljude vrati u njihovu domovinu, kao i da one koji žele da krenu u SAD spreče u toj nameri, započevši ono što bi moglo biti jedno od najbržih američkih proterivanja u poslednjih nekoliko decenija.

Pol Ratje, fotograf AFP-a koji je snimio fotografiju agenta na konju koji hvata migranta koji nosi hranu, rekao je da su se granični policajci pojavili odjednom i da su počeli da teraju migrante, dok su prema izveštajima s lica mesta koje su preneli meksički novinari, upotrebljen i bič.

B92

 
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *