“SPREMITE SE NA RASPAD RUSIJE” – Putin je slomljen, a to može biti početak kraja Ruske Federacije

206

Postaje sve jasnije da će Ukrajina pobediti u ovom ratu i da se Кremlj suočava sa istorijskom krizom poverenja. Kako piše britanski “Telegraf”, postoji realna mogućnost da su otkrivene slabosti Vladimira Putina toliko ozbiljne da mogu biti početka kraja – ne samo njegovog režima, već i same Ruske Federacije.

Ova ogromna zemlja koja obuhvata više od 120 etničkih grupa je na neodrživim osnovama, piše britanski list i dodaje da njen kolaps u početku može biti postepen, ali bi brzo mogao da postane iznenadan, nasilan i nekontrolisan događaj. Ako se Zapad ne pripremi za ovu mogućnost, kao što se ranije nije pripremimo za raspad Sovjetskog Saveza, to bi moglo da unese ogromnu nestabilnost u svetsku geopolitiku.

“Telegraf” navodi tri faktora koji bi mogli da dovedu do raspada Federacije. Prvi je slom domaćeg poverenja u rusku vojsku, koja je tradicionalno bila srž legitimiteta Кremlja. Njeno poniženje u Ukrajini je sada skoro potpuno, a ponosna Crnomorska flota se i dalje krije iza Кrima, previše uplašena da bi preduzela akciju protiv zemlje koja čak i nema mornaricu.

A ruski muškarci masovno izbegavaju regrutaciju znajući kakva ih sudbina čeka na bojnom polju. Ovo je pojačalo nesrazmerno regrutovanje etničkih manjina iz Čečenije i drugih regiona na rubovima Federacije – grupa koje je najlakše koristiti kao topovsko meso – što je izazvalo nezadovoljstvo koje Moskva neće lako potisnuti.

Ako bi neki militantni Čečeni odlučili da pokrenu još jedan rat za nezavisnost, gde bi Putin našao vojne resurse za borbu sada kada je toliko posvetio Ukrajini? On će bez sumnje biti svestan da ako Čečeni brzo i odlučno dobiju takav rat, to bi moglo da izazove talas sličnih pobuna širom Federacije.

Drugo, šteta koju je pretrpela ruska ekonomija je previše razorna da bi izdržala populaciju od 144 miliona ljudi, piše “Telegraf”. Gubitak energetskih tržišta, koji je kompenzovao nedostatak moderne industrije u zemlji, ne može se preokrenuti. Evropske vlade se neće ponovo oslanjati na Severni tok 1.

Rusija se takođe oslanjala na izvoz oružja, ali koja će zemlja sada biti zainteresovana za kupovinu njene opreme ili naoružanja? Takva ekonomska kriza može se održavati mesecima u pogrešnoj nadi da će se situacija opet stabilizovati – ali čak i u Rusiji izvor stoicizma ima svoje granice.

Ovo dovodi do trećeg faktora, a to je retka gustina naseljenosti. Jer, uprkos tome što poseduje 70 puta veću kopnenu površinu od, na primer, Velike Britanije, Ruska Federacija ima samo duplo više stanovnika. Ove brojke otežavaju postizanje građanske solidarnosti i u najboljim vremenima, ali sada, sa prestonicom u slaboj poziciji, svaki osećaj nacionalnog identiteta mogao bi da se brzo pogorša.

Zapadne sankcije će primorati moskovske elite da naprave teške ekonomske kompromise. Oni će neizbežno spasiti srednju klasu u prestonici, koja predstavlja neposredniju pretnju režimu, na štetu manjinskog stanovništva u konstitutivnim pokrajinama.

Ideja o potrebi za “dekolonizacijom” Rusije već neko vreme se pominje na Zapadu. “Telegraf” piše sada treba postavljati teška pitanje o potencijalnom kraju Ruske Federacije, kako ona ne bi nastala niotkuda.

Na primer, kako bi se ovo odigralo u zemlji koja ima značajne zalihe nuklearnog oružja i nekoliko centara moći? Кo bi “izvukao” nuklearke? Кako da se izbegne curenje oružja i militanata u baltičke države? Da li je veliki unutrašnji sukob neizbežan ili se kolaps može obuzdati u politički kontekst?

Zajedno, ove dileme predstavljaju veoma značajan izazov za Zapad. Jedan pogrešan korak i mogli bi da se suoče sa katastrofom.

“Naš neuspeh da se pripremimo za poslednji ruski kolaps pre nekih 30 godina, i unutrašnji nemiri koji su usledili nakon toga, verovatno su doveli do Putinovog predsedništva. Ne možemo rizikovati da po drugi put budemo nespremni”, zaključuje “Telegraf”.

(Blic)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *