Srpski političar s Kosova: Kurti večeras udara na sjever, sprema “Oluju” za Srbe

130

Političar sa sjevera Kosova i predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopćio je da na osnovu informacija koje ima, da će Albin Kurti će večeras na sjever Kosova poslati “do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice da progoni srpski narod i sprovodi Oluju”.

“Nakon našeg apela za mir, a prema informacijama koje imamo, Albin Kurti je na sjednici sa svojim bezbjednosnim strukturama najavio da će večeras poslati do zuba naoružane ROSU i ostale jedinice na sever Kosova i Metohije da progoni naš narod i sprovodi Oluju”, naveo je Rakić.

Rakić je pozvao KFOR da spriječi upad ROSU-a na sjever Kosova i jer je po njegovim riječima prisustvo kosovske policije protivno svim sporazumima.

“Ovo je trenutak kada je odgovornost na KFOR-u i EULEX-u, da spriječi haos koji Kurti sprema”, poručio je Rakić.

Mediji u Srbiji smatraju da je upravo ovaj navodni Kurtijev plan razlog iz kojeg je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić za večeras sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Podsjećamo, Srbi sa sjevera Kosova blokirali su glavne puteve u znak protesta zbog hapšenja bivšeg pripadnika kosovske policije koji je prošlog mjeseca dao ostavku sa funkcije zajedno sa drugim Srbima. KFOR i EULEX su pozvali građane da deblokiraju puteve, no to se još nije dogodilo, a Kurti navodi kako policija ima kapacitete da ukloni barikade te da će to i uraditi.
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *