Šta se dešava na severu Kosova? Ojačavaju se baze, doprema hrana, dovode najelitnije jedinice

298

U baze kosovske pogranične policije Kosova nadomak Jarinja i Brnjaka osim teške građevinske mehanizacije za razbijanje barikada, dopremljene su i hladnjače sa hranom i određena količina oružja. Kfor je pojačao prisustvo na putevima po severu.

Najkraći opis stanja na terenu: Pripreme za moguće nemire. Srbi kažu: “Iščekujemo”, dodaju “prvi nećemo krenuti”. Prema procenama svih službi koje deluju na terenu KiM rizik od izbijanja sukoba je ogroman.

Pregovori u Briselu završili su se bez pomaka i makar nekog rezultata. Za nekoliko dana, od 1. septembra treba da počne sprovođenje mera vezanih za isprave i registarske oznake. Uvode se nove registracije koje će nositi oznake Republike Kosovo. Rok koji je Vlada u Prištini zacrtala za preregistraciju je 1. novembar.

Nepoštovanje ove mere kao posledicu ima i zaplenu automobila. U većinski albanskom delu Kosova i Metohije, Srbi po enklava imaju tablice takozvane RKS međutim, za stanovništvo severa Kosova to nije pitanje tek pukih oznaka na automobilima.

Većinski srpski severni deo Kosova odbijanje tablica sa oznakom nezavisne države smatra jednostavno rečeno, odbranom dela srpske teritorije.

Kosovska policija i njene jedinice su u neprestanoj pripremi za nastupajući termin. U bazama koje se nalaze nadomak administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak glačan je teren čime je pristor proširivan, dopremljena je tečka građevinska mašinerija koja treba da razbija barikade. Kako Blic saznaje od izvora u Euleksu danas tokom dana završeno je betoniranje jednog dela baze, a postavljen je i primopredajnik za radio komunikaciju.

Srpski izvori sa severa prenose za “Blic” da je u šumi iznad baze bila grupa koja je radila vršila merenja. Na pitanje ko su odgovorili su da su iz Prištine iz Ministarstva za lokalno planiranje i razvoj.

Policajci iz pogranične policije ovog puta dobili su obećanje iz vrha policije da im se neće ponoviti iskustvo prošlogodišnjih nemira kada su pripadnici KP ostali u srpskom okruženju bez hrane i vode, a tek nakon dogovora sa srpskim liderima sa severa dozvoljen je konvoj.

Kako prenosi Blicov izvor ovog puta dopremljena je i dodatna municija, ali i hladnjače sa hranom, gorivo.

– Sada sudeći po aktivnostima, Priština se priprema za mogući duži sukob. Baze pogranične policije imaju sve što im je potrebno za najmanje 15 dana i to ekstremnih, vanrednih okolnosti – kaže izvor “Blica” iz Euleksa.

Jedinica pogranične policije Kosova formirana je međutim, za sasvim druge potrebe – sprečavanje šverca i prenosa roba na alternativnim putevima. U ovom delu policije ima samo nekoliko Srba, koji nemaju ulogu ni u komandovanju niti obaveštavanju. Ipak jedinica je odavno ‘prevazišla’ ciljeve zbog kojih je i formirana.

Kako saznaje “Blic” u jedinicu pogranične policije pre oko četiri meseca ubačeno je preko 30 pripadnika NJSO (bivša ROSU) koji su umesto za borbu protiv šverca obučeni za rukovanje automatskim naoružanjem. Šef te mobilne interventne jedinice je u direktnom kontaktu sa vrhom policije u Prištini. Upravo ova jedinice često radi poslove zaustavljanja i pregleda putničkih vozila. Tanka je linija da li se ovakvo delovanje može podvesti pod aktivnosti koje im stoje u opisu zadataka jedinice.

– Da oni zaustavljaju po severu i kod lokalnog naroda to izaziva strah i zebnju. Često se ponašaju arogantno, a u kolima budu i deca tako da je to dodatna trauma svima – kaže Petar sa severa Kosova.

Dojčevele je preneo iskustva dvoje Srba. Irena Mirić iz Zubinog Potoka jedna je od više desetina građana ove opštine koje je proteklih nedelja zaustavila interventna jedinica pogranične policije Kosova kada se vraćala sa Gazivodskog jezera.

– Povoda za pretres nije bilo. Mi smo mladi par koji je doživeo neprijatnost da nas specijalci ubacuju u auto dvocevkama. Pretili su nam da će nam napisati kaznu, govorili da je sve njihovo. Za mene je to bilo veoma stresno i očekujem da se situacija još pogorša“, svedoči ona za DW.

Aleksandar Barać iz Leposavića kaže da “ljudi ne gledaju uopšte blagonaklono na njih“. On dodaje da je bio zaustavljen i legitimisan, ali za razliku od Irene, ponašanje policije opisuje kao korektno iako se osećao neprijatno.

Izvori Blica svedoče da se interventna jedinica pogranične policije, a zapravo ubačeni pripadnici NJSO, voze u blindiranim vozilima koja su u vlasništvu njihove primarne jedinice – bivše ROSU. Kako saznajemo u poslednje vreme sa njima u pojedinim akcijama na severu su i pripadnici FIT, koja je se vodi kao najelitnija jedinica na Kosovu. FIT je makar po opisu i zadacima odnosno onome na papiru, pandam srpskom SAJ-u.

Diplomatski izvori iz Prištine kažu za “Blic” da upravo FIT ima spiskove za hapšenje Srba. Pouzdan i precizan broj nije dostupan čak ni diplomatama država naklonjenih prištinskoj vladi. Sa sigurnošću se može ustvrditi da je na spisku najmanje 56 Srba koji se nisu odazvali na razne policijske pozive ili nisu bili na prijavljenim adresama pa su nedostupni kosovskoj policiji.

– Ono što je sigurno jeste da je reč o žiteljima severa Kosova koje su kosovske bezbednosne službe ocenile kao remetilački faktor za bezbednost Kosova jer su učestvovali u pojedinim incidentima – kaže diplomata sagovornik “Blica”.

Kada je reč o Kforu i angažmanu na severu pojačano prisustvo je vidljivo na svakom koraku i bez truda. Snaga ima na svim lokalnim putevima. U Kforu ističu da je pojačano prisustvo i patroliranje “kako bi povećao svest o situaciji”. Međutim, ostaje nedorečeno i kojoj situaciji.

Srpski izvori sa severa sumnjaju da je Kfor pojačan kako bi pomogao Kosovskoj policiji u rušenju barikada. Izvor Blica navodi da su neke teške mašine za rušenje barikada pored onih koji je KP iznajmio od firmi južno od Ibra, ustupljene upravo od KFOR-a.

– Ostaje otvoreno pitanje da li će se KFOR uključiti i kako ukoliko dođe do barikada i sukoba. Ono što je sigurno Kfor se uključuje kada dodje do velikog incidenta – kaže diplomata izvor Blica.

Jedan odgovor na dilemu je danas i stigao i to od bivšeg američkog ambasadora na KiM Grega Delavia. On je ustvrdio na svom tviter nalogu da je “Srbija je prava pretnja miru ovde, a ne Kosovo. Kfor, NATO mirovne snage će obaviti svoj posao”.

Procene svih službi na Kosovu i Metohiji su identične – rizik od izbijanja sukoba je ogroman. Srbi nemaju dilemu, i stvari su kako kažu jednostavne. Prvi neće krenuti u sukobe, ali ako interventne jedinice krenu da izazivaju i provociraju ili hapse po severu, odgovoriće.

– Ne znamo da li će se išta dogoditi. Ali ako budu izazvali za šta se i pripremaju i mi uzvratimo posledica može biti samo sukob velikih razmera – kaže jedan od učesnika svih barikada.

Oni koji dobro poznaju teren na severu Kosova imaju i zebnju više u scenariju koji uključuje barikade i nemire. Na lokalnim putevima čak i da razbiju barikade, šta sa mostovima poput onih primera radi na Gazivodama. Ne postavljaju se samo kamioni sa peskom već i cisterne. Kosovska policija sigurna je da ukoliko budu postavljene barikade da će hapsiti. Lokalni Srbi međutim, pitaju se gde, kako i uz čiju pomoć će biti sprovedeni do južnog dela pa čak i baza nadomak Jarinja i Brnjaka.

Ukoliko iko bude mogao da nagovori Srbe sa severa da na provokacije ne odgovore barikadama, drugi scenario je napuštanje kosovskih institucija. Institucije Kosova bez Srba su povratak na početak na 2000 godinu. Po nekima napuštanje institucija može biti način da se međunarodna zajednica pritisne radi kako bi se formirala Zajednica srpskih opština.

(Blic)
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *