Šta se koristi kao ogrijev i koliko to šteti našem zdravlju

131

Ovog leta za drvo, ugalj i pelet tražila se veza. Mnogo je onih koji, ni kada je bilo ovog ogrijeva, nisu mogli da ga priušte. Griju se na sve što može da gori – dijelove namještaja, odjeću, parket, plastiku. Kulja dim iz skoro svakog dimnjaka. I dobro je dok je bijel, kaže Radovan Jovanović iz obližnjeg solitera. Često je i crn, a tada, kaže, ne otvaraju prozore. Građani kažu da se loži sve i svašta, čak i sirovine koje se skupljaju za reciklažu, kao što su kablovi.

Mnogi sebi ne mogu da priušte dovoljno uglja i drva, pa se snalaze. Kupuje se stari namještaj, jeftin nekvalitetan ugalj i bilo šta što može da gori. Mnogi koriste i stare, neefikasne peći koje nisu predviđene za sve vrste energenata. Ugrožavaju okolinu, ali i svoje zdravlje.

Rekontrolisanim i nepravilnim sagorjevanjem materijala koje nije čisto ni drvo ni ugalj više se doprinosi stvaranju toksičnijih i kancerogenijih supstanci. Većina tih drugih materijala koje ljudi koriste, pretpostavljam zbog loše finansijske situacije, mada nije opravdanje, su premazani lakovima i lijepkom, a čak smo mogli da čujemo da neki sagorjevaju i gume”, kaže profesorka Hemijskog fakulteta Dubravka Relić.

Individuana ložišta su treći najveći zagađivač vazduha u Srbiji, odmah poslije saobraćaja i velikih energetskih postrojenja. Ima ih više od milion u Srbiji, pokazuju podaci Ministarstva energetike i rudastva od prošle godine.

Vazduh zagađuju i drva i ugalj, ali ne koliko plastika ili džakovi odjeće i obuće koji se na buvljaku kupuju umjesto ogrijeva. Opasan je i laminat, koji, zbog svog sastava, može da zapuši dimnjak. Guma je najštetnija, kažu na Hemijskom fakultetu.

„Takođe, sve što je lakirano i premazano sa nekim lijepkom, jer sve je to ono što je čovjek napravio naknadno da bi bilo čvršće od prirodnog materijala i da bi vi to sagorjeli do kraja potrebne su veće peći i u kućnim uslovima to nije moguće. Ali ne bih krivila samo individualna ložišta, mislim da je problem nekontrolisanje sagorjevanja u industrijama, jer mislim da se i tamo sagorijeva sve i svašta”, kaže profesorka Relić, prenosi RTS.

Prošle godine donijet je Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije koji je, osim uštede energije, propisao i smanjenje štetnog uticaja sagorijevanja na životnu sredinu, kao i zabranu spaljivanja guma i plastike.

Propisane su i kazne za to. U Zakonu piše da bi građani koji koriste individualna ložišta trebalo da pređu na energente koji manje zagađuju okolinu.

Tako je u teoriji. U praksi – najlon, plastične flaše, tkanina – sve završava u pećima. Kazne za ovaj prekršaj mogu da budu do 150.000 dinara, ali nema podataka o tome da li ih je iko do sada platio.

Preuzeto: Politika
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *