Šta su Pop It Fidget igračke i zašto su toliko popularne

171

Čini se da se Pop It igračke, svojevrsna senzacija s TikToka, u posljednje vrijeme nalaze svuda. Iako za većinu na prvi pogled nemaju pretjeranog smisla, silikonska podloga s ispupčenjima je zapravo predviđena kao strateška društvena igra koju stručnjaci preporučuju za poboljšanje koncentracije.

Jedna od najpoželjnijih i najpopularnijih igračaka kod djece širom svijeta u posljednjih godinu dana zasigurno je Pop It Fidget – silikonska igračka s ispupčenjima koja podsjećaju na mjehuriće i koja dolazi u bezbroj šarenih kombinacija i oblika.

Iako je igračka prvi put proizvedena 2013. godine, nije doživjela znatan uspjeh. 2019. godine predstavljena je pod trenutnim nazivom, a zahvaljujući pojavljivanju u viralnom TikTok videu koji prikazuje majmuna kako se igra sa svojim primjerkom Pop It-a postala je toliko tražena da se može pronaći na policama prodavnica igračaka širom svijeta.

Također, prema New York Timesu djeca su Pop It zavoljela posebno u periodu pandemije i dok su učili na daljinu, zahvaljujući smirujućem efektu koji pruža pritiskanje mjehurića.

Stručnjaci kažu da bi primjerci ove igračke mogli pomoći djeci da se koncentrišu, posebno ako se bore s ADHD-om, a mogu djelovati i kao antistres igračka. To je zato što mali pokreti koje podrazumijeva omogućavaju umu da bude miran i koncentrisan.

Ipak, bez obzira koriste li ih kao igračke za koncentraciju ili ih razmjenjuju s prijateljima, čini se da djeca uživaju u igranju sa silikonskom šarenom podlogom.

Pravila Pop It igre:

Predviđena je za dva igrača, a započinje tako što prvo odigraju kamen-papir-makaze te pobjednik počinje prvi tako što pritiska onoliko mjehurića na podlozi koliko želi, ali samo u jednom redu ili koloni.

Isto radi i sljedeći igrač – pritiska onoliko loptica koliko želi, s tim da to može učiniti u istom redu u kom je prethodno igrao protivnik (ako ih ima) ili može u nekom drugom.

Tako igraju naizmjenično, dok ne ostane samo jedna. Onaj kome ostane poslednja loptica da je pritisne, gubi.

Klix.ba
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *