Stampedo iz Rusije: Masovno bežanje iz zemlje nakon najave mobilizacije VIDEO

232

Rusi su počeli da masovno odlaze iz zemlje nakon što je Vladimir Putin jutros objavio mobilizaciju. Avio karte za destinacije za koje im nije potrebna viza su rasprodane, a one koje su preostale, pišu mediji, dostupne su tek za petak, i to po ceni od hiljadu evra naviše.

Hiljade ruskih državljana beži iz zemlje zbog najavljene mobilizacije. Na rusko-gruzijskom graničnom prelazu Verhnjij Lars stvorila se nepregledna kolona.

Gruzijske granice su i dalje otvorene, ali je, kako javljaju mediji, nekim vojno sposobnim muškarcima zabranjen ulazak u tu zemlju..

Istovremeno, iz sata u sat raste broj Rusa koji pokušavaju da uđu u Finsku. To je jedina granica koja je još uvek otvorena za ruske civile sa šengenskim vizama, koji pokušavaju da pobegnu iz zemlje nakon što je Putin najavio da će poslati 300.000 novih vojnika u Ukrajinu.

Inače, pribaltičke članice Evropske unije, Letonija, Litvanija i Estonija, koje se graniče sa Rusijom, već su najavile da neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije u Rusiji,

„Odbijanje da ispuni svoju građansku dužnost u Rusiji ili želja da se to učini, ne predstavlja dovoljan osnov za dobijanje azila u drugoj zemlji“, rekao je estonski ministar spoljnih poslova Urmas Reinsalum.

Letonski ministar inostranih poslova Edgars Rinkevičs naveo je bezbednosnu zabrinutost zbog pomenute situacije, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Litvanije saopštilo je da će svaki slučaj azila biti posebno razmatran.

Te tri baltičke zemlje i Poljska počele su da odbijaju ruske državljane sa svojih granica u ponedeljak u ponoć, rekavši da ne bi trebalo da putuju dok je njihova zemlja u ratu sa Ukrajinom.

Zabrana isključuje ruske disidente koji traže utočište u EU, zajedno sa vozačima kamiona, izbeglicama i stalnim stanovnicima zemalja EU, kao i onima koji posećuju članove bliskih porodica.

O masovnom egzodusu Rusa piše i FlightRadar, poznati sajt koji se bavi praćenjem letova. Oni su objavili kratak video snimak na kome se vidi vazdušni saobraćaj iz Moskve i Sankt Peterburga snimljen jutros. Na snimku se vidi da je saobraćaj pojačan, a većina letova je završila u Turskoj.

Izvor Nova
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *