State Department o incidentu u Pazaru: Veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 12: A sign stand outside the U.S. State Department September 12, 2012 in Washington, DC. U.S. Ambassador to Libya J. Christopher Stevens and three other Americans were killed in an attack on the U.S. Consulate in Benghazi, Libya. (Photo by Alex Wong/Getty Images)

Veličanje ratnih zločinaca i genocida je neprihvatljivo. Pozdravljamo reakciju nadležnih koja je omogućila da se igra bezbijedno nastavi”, izjavio je za Glas Amerike neimenovani portparol State Departmenta povodom incidenta na superligaškoj fudbalskoj utakmici između Novog Pazara i beogradskog Partizana.

Meč, igran u nedjelju, bio je prekinut na četrdeset minuta, pošto su gostujući navijači klicali ratnom zločincu Ratku Mladiću i uzvikivali “Nož, žica, Srebrenica” – što aludira na masovno stradanje Bošnjaka tokom jula 1995, piše Glas Amerike.

Utakmica je prekidana u dva navrata – pred kraj prvog poluvremena i u 57. minutu, pošto su navijači Partizana nastavili sa skandiranjem. Tada se i dogodio drugi duži, prekid.

Meč je nastavljen kada je na intervenciju zvaničnih osoba ispražnjena tribina sa navijačima Partizana.

Aleksandar Pivić, direktor takmičenja Super lige Srbije, izjavio je da će Super liga – prvoligaško fudbalsko takmičenje, podnijeti prijave Fudbalskom savezu zbog incidenata na utakmici Novi Pazar – Partizan.

„Po nekim saznanjima, i jedni i drugi navijači skandirali su neke stvari. Čekamo izvještaje pa ćemo podnijeti prijave, vjerovatno i protiv jednog i drugog kluba“, rekao je Pivić.

Kako je objasnio za Radio Slobodna Evropa, pošto prijave budu proslijeđene Fudbalski savez Srbije odlučuje o disciplinskim mjerama, koje sežu od zabrane igranja pred publikom do novčanih kazni.

Radiosarajevo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.