Što je Vlada Zdravka Krivokapića ponudila Bošnjačkoj i albanskim strankama u Crnoj Gori

75

Manjinama nudili dva resora, potpredsjednika Vlade i duplo više mjesta po dubini

Razgovorima sa albanskim strankama, koji su vođeni u zgradi Vlade, bili su prisutni Borovinić-Bojović, Spajić i Milatović, dok je sa vrhom Bošnjačke stranke razgovarano bez Milatovića koji je bio tada službeno odsutan. Manjinama je predstavljen plan 16 plus dva ministarstva, a dijelu je otvoreno saopšteno da bi oni mogli biti zamjena za Uru – naveli su izvori Pobjede

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić-Bojović i ministri ekonomskog razvoja i finansija i socijalnog staranja Jakov Milatović i Milojko Spajić ponudili su nakon dešavanja na Cetinju, u ime premijera Zdravka Krivokapića i ostatka parlamentarne većine, u odvojenim razgovorima sa manjinskim strankama najmanje dva resora u rekonstruisanoj Vladi i duplo više mjesta po dubini od kvote koju su imali u vrijeme bivše vlasti.

Više izvora Pobjede saopštilo je da je ponuda Krivokapića bila potpredsjedničko mjesto vezano uz resor i još najmanje jedan resor i to pravde, uz mogućnost još jednog resora koji bi nastao dijeljenjem Ministarstava Vesne Bratić i Tamare Srzentić.

”Razgovorima sa albanskim strankama, koji su vođeni u zgradi Vlade, bili su prisutni Borovinić-Bojović, Spajić i Milatović, dok je sa vrhom Bošnjačke stranke razgovarano bez Milatovića koji je bio tada službeno odsutan. Manjinama je predstavljen plan 16 plus dva ministarstva, a dijelu je otvoreno saopšteno da bi oni mogli biti zamjena za Uru” naveli su izvori Pobjede.

Krivokapić je nakon dešavanja na Cetinju zatražio smjene ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Upave policije Zorana Brđanina, ali je ta inicijativa stopirana nakon što je lider Ure Dritan Abazović zaprijetio rušenjem Vlade.

Manjinske stranke ukupno imaju pet poslanika i ta potencijalna vlada bi imala podršku jednog poslanika više od aktuelne.

Prema informacijama Pobjede, Krivokapić je preko posrednika nagovijestio da bi u slučaju izbacivanja Ure – za šta je u tom periodu imao i podršku DF-a i Demokrata nakon dešavanja na Cetinju – ,,crvena zona“ bila sektor bezbjednosti i resori zdravlja finansija i ekonomskog razvoja.

”Ostalo je sve bilo dostupno. Po tom planu sektor bezbjednosti bi pripao kadrovima bliskim premijeru Krivokapiću” saopštio je izvor.

Prema nezvaničnim informacijama Pobjede, lider Albanske alternative Nik Đeljošaj je prozrevši igu premijera Krivokapića upitao Spajića i Borovinić-Bojović da li baš toliko vjeruju premijeru Krivokapiću.

”Sve što priča premijer ujutro, uveče pogazi, zašto mu toliko vjerujete” citirao je izvor Đeljošajeve riječi koji je tadašnju ponudu ocijenio neozbiljnom.

Đeljošaj je nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji saopštio javnosti nepoznate informacije da je, nakon događaja 4. i 5. septembra na Cetinju, manjinskim partijama nuđeno da, kao zamjena za Uru, uđu u Vladu.

”Nakon dešavanja na Cetinju imali smo jedan poziv za razgovor o Vladi gdje su nam nuđena brda i doline. Mi smo koncept svega toga razumjeli kao politički kontekst i poziv da manjinske partije i njihovi poslanici budu zamjena za Uru. Mi sebe ne vidimo kao zamjenu za bilo koga, već kao partnera svima onima koji žele iskrenu saradnju” naveo je on nakon potpisivanja platforme.

Dodao je da se sve to događalo u zgradi Vlade.

”Imali smo sastanak u Vladi, gdje nam je rečeno da iza te ponude stoji parlamentarna većina” kazao je Đeljošaj. Te informacije su potvrđene i od ostalih lidera manjina, dok se Krivokapićev kabinet nije oglašavao po tom pitanju.

Portalanalitika.me
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *