Strahuju da će dio policajaca u Crnoj Gori otkazati poslušnst i stati uz Veljovića

136

Bezbjednosni sektor protiv održavanja skupa na Cetinju, ali pitanje je da li će i javno saopštiti taj stav. Izvor “Vijesti” tvrdi da je na djelu mobilizacija obje strane, a među njima su i brojne bezbjednosno interesantne osobe

Uprava policije informisala je Vladu da postoji realna opasnost da dio službenika te institucije posluša “komandu” doskorašnjeg šefa Veselina Veljovića i odbije pojedina naređenja starješina na dan ustoličenja Joanikija za mitropolita crnogorsko primorskog, zakazanog za 5. septembar na Cetinju.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Veljović je nedavno u autorskom tekstu napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Zbog toga je saslušan u Višem državnom tužilaštvu, a nakon ocjena iz vrha vlasti da aktuelni savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i priziva nemire…

Prema istim informacijama “Vijesti”, na djelu je mobilizacija obje strane, a među njima su i brojne bezbjednosno interesantne osobe.

Izvor “Vijesti” tvrdi da i Srpska pravoslavna crkva planira da na Cetinje dovede oko 40 autobusa, odnosno oko 4.000 osoba iz svih krajeva Crne Gore.

Istovremeno, iz Patrotsko-komitskog saveza pozivaju sve koji se protive toj ideji da se tog dana okupe u prijestonici i ne dozvole “poniženje Crne Gore”.

Jedan od sagovornika rekao je da su iz bezbjednosnog sektora – Uprave policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost, saglasni da taj skup ne bi trebalo da se održi na Cetinju, ali pitanje je da li će sa tim stavom i javno izaći. Premijer Zdravko Krivokapić zakazao je za ponedjeljak sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost, rečeno je prekjuče “Vijestima”.

Prema tim informacijama, na sjednici će se raspravljati i o tenzijama uoči najavljenog ustoličenja Joanikija na Cetinju.

Iako najavljeno ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog na Cetinju nije slučaj bez presedana, opozicija, predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS) i njoj bliskim političkim i medijskim krugovima, danima potpiruje tenzije zbog predstojećeg događaja.

Najavljeno ustoličenje u Cetinjskom manastiru nazivaju, između ostalog, “šamarom Cetinjanima”, “simboličnim pokoravanjem Crne Gore” i “finalnim korakom u okupaciji”, poručujući da neće dozvoliti “izdajnički pir u srcu Crne Gore”.

Slične poruke kruže i društvenim mrežama, gdje se, osim poziva na proteste, aktuelnoj vlasti sugeriše da “ne iskušava” Cetinjane i da ne dozvoli “zli naum Srpske pravoslavne crkve (SPC) u prolivanju bratske krvi”.

Mediji naklonjeni DPS-u objavljuju nepotpisana saopštenja “grupe građana Cetinja” u kojima se prenose slične poruke, nakon kojih zatim podrškama reaguju opozicione stranke.

Sve je kulminiralo Veljovićevim autorskim tekstom pod naslovom “Vidimo se na Cetinju”, u kome najavljeni dolazak srpskog patrijarha Porfirija “na crnogorsko Cetinje”, naziva još jednim pokušajem “agresije srpske šešeljevsko-vučićevske kleronacionalističke politike u pohodu na crnogorsku državu”.

U istom dnevnom listu i juče su osvanule slične poruke, gdje jedan od autora poziva: “Pustimo priči i spremajmo se… Od juče smo trebali postaviti izvidnice i pratiti aktivnosti policije… Ova pobuna ne smije da propadne. Propali bi zanavijek”.

Veljović je ranije snimljen na skupu čiji učesnici nose zelene majice sa krstašem, ali nije želio da odgovori gdje je to bilo i u kom svojstvu je bio na komitski obojenom skupu.

Početkom aprila saslušan je u Specijalnom državnom tužilaštvu nakon što su ga premijer i vicepremijer Dritan Abazović, nakon protesta na Bogetićima, optužili da rukovodi Patriotsko-komitskim pokretom.

Iz DPS-a su ranije saopštili da ne stoje iza najava okupljanja na Cetinju
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *