Strašne scene iz Atine; plamen “guta” sve pred sobom: “Ovo je noćna mora” VIDEO/FOTO

71

Atina — U Grčkoj je u poslednja 24 sata izbio ukupno 81 požar, a vatrogasci se i dalje bore sa 40 njih koji su aktivni, potvrdile su grčke vlasti.

Zamenik ministra civilne zaštite Nikos Hardalias na konferenciji za novinare je saopštio da je najveći i najopasniji požar koji je počeo juče nešto posle 13 časova i nastavio da gori u severnim predgrađima Atine na tri glavne lokacije – Varibobi, Adames i Trakomakedones.

Tamo je 520 vatrogasaca, 17 terenskih timova i 150 vatrogasnih nastavilo borbu tokom noći sa vatrenom stihijom, piše list Katimerini.

“Na periferiji grada vlada noćna mora. Glavi prioritet je spasiti živote”, rekao je premijer Kirjakos Micotakis nakon što je obišao pogođeno područje.

Vatrogasnoj jedinici pomagala je vojska i policija uključujući 305 policajaca, dobrovoljce i lokalne vlasti, a ukupno 315 osoba je transportovano na bezbedne lokacije dalje od požara.

Prema poslednjim informacijama, požar na Kosu je lokalizovan, dok se na ostrvu Evia vatrogasci još bore da vatru stave pod kontrolu.

Od 40 aktivnih požara u Grčkoj danas četiri su do sada prouzrokovala evakuacije stanovništva, to su oni u Kastaniji na jugoistoku Peloponeza, na ostrvu Kos, na jugozapadnom Peloponezu i na ostrvu Evia.

Ministar za civilnu zaštitu i vanredne situacije Nikos Hardalijas kazao je za grčki portal “Njuzbist” da je situacija na Eviji teška, odnosno da je došlo do izbijanja novog požara u selu Kurkuli. On je objasnio da je izgorelo 12.500 ari zemlje, a da je prema prvim procenama 76 kuća teško oštećeno, odnosno 15 domova sa nekim oštećenjima. Takođe, Hardalijas je istakao da su 82 vozila teško oštećena, odnosno njih 64 delimično.

B92
Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *